Свет

СТИГЛЕ СУ ЦРНЕ СЛУТЊЕ, РАТУ СЕ НЕ НАЗИРЕ КРАЈ! Могућа је озбиљна катастрофа

Фото: Твитер принтскрин

Подсекретар Уједињених нација Роземери Дикарло изјавила је да се не назире крај конфликта у Украјини и том приликом је истакла да постоји реална могућност да се рат претвори у катастрофу.

Наиме, руске ракете и беспилотне летелице пале су на неколико градова, укључујући украјинску престоницу Кијев, како је известила Дикарло, уништавајући или оштећујући куће и озбиљно ометајући кључне услуге, преносе УН Неwс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Морам још једном да кажем: напади на цивиле и цивилну инфраструктуру забрањени су међународним хуманитарним правом“, нагласила је она.

У међувремену, војна динамика на терену наставља да се развија.

Дикарло је подсетила да се током протекле недеље јужни лучки град Херсон вратио под контролу украјинске владе након повлачења руских трупа. Тешке борбе се настављају и у Доњецкој и Луганској области.

„„Заиста, рату се не назире крај. Све док траје, ризици од потенцијално катастрофалног преливања остају превише реални“, рекла је она.

„Јучерашњи инцидент у Пољској у близини украјинске границе био је застрашујући подсетник на апсолутну потребу да се спречи било каква даља ескалација“, додала је Дикарло.

 

Извор: Ало