Србија

СТИЖУ ПАДАВИНЕ И ЗАХЛАЂЕЊЕ! Ево када ће и у којим деловима киша прећи у снег

У Србији ће ујутро понегде бити краткотрајне магле, а током дана умерено до потпуно облачно, местимично с кишом и локалним пљусковима, понегде уз грмљаву, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ).

Дуваће слаб до умерен јужни и југозападни ветар, током дана у појачању, нарочито у планинским пределима, а поподне и у кошавском подручју. Увече и у току ноћи ветар ће бити у скретању на северозападни. Најнижа температура ће бити од четири до девет степени Целзијуса, а највиша од 11 степени на северу Војводине до 17 на југу Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Београду ће бити претежно облачно, повремено с кишом и локалним пљусковима. Дуваће слаб до умерен јужни ветар, од вечери у скретању на северозападни и у краткотрајном појачању. Најнижа температура ће бити око девет степени, а највиша око 13.

РХМЗ упозорава да се од данас до понедељка на подручју Србије очекују обилније падавине. Већа количина кише у петак и суботу најпре се очекује у северној, западној и централној Србији, а у недељу и понедељак на југу и истоку земље.

РХМЗ најавио падавине

„Наоблачење с кишом из Бачке и Срема у наредна два сата ће се премештати ка северном и средњем Банату. По котлинама и дуж речних долина југозападне и јужне Србије магла ће смањивати видлјивост локално и на мање од 100 м.

У другој половини новембра честа наоблачења с кишом. Више падавина (од 20 до 30 мм за 24 х) у петак и суботу очекује се у северној, западној и централној Србији, док ће се у неделју и понеделјак зона интензивних падавина изместити на југ и исток землје.

У ноћи између неделје и понеделјка киша ће прећи у снег у брдско-планинским пределима западне и југозападне Србије уз локално стварање мањег снежног покривача висине од 5 до 10 цм на већим висинама, а у понеделјак током дана снег је могућ и у региону Хомолјских планина. Максималне температуре у већини места од 6 до 11 °С, а на југу и истоку Србије и до 15 °С. У уторак и среду дуваће кошава, а у области Динарских планина јак југозападни ветар. Честа наоблачења с кишом, на планинама и са снегом очекују се и у наставку периода“, наводи се у најави РХМЗ.

РХМЗ издао упозорење

„До понеделјка на подручју Србије обилније падавине. Већа количина кише данас и сутра најпре се очекује у северној, западној и централној Србији, док ће се у неделју и понеделјак зона интензивних падавина изместити на југ и исток землје.

Очекује се да укупна количина кише за 4 дана у Војводини достигне од 20 до 40 мм, а у осталим крајевима од 40 до 70 мм, у западној и југозападној Србији, као и у региону Поморавлја и Хомолјских планина локално и више. До понеделјка на подручју Београда очекују се обилније падавине са количином од 50 до 60 мм за 4 дана“, наводи се у упозорењу РХМЗ.

Упаљен метео аларм

Због кише и магле у Србији је данас на снази жути метео аларам, што значи да верме може бити потенцијално опасно.

„Временске појаве које су прогнозиране нису неуобичајене, али је потребан опрез ако планирате активности које су изложене метеоролошком ризику. Треба наставити са информисањем о очекиваним метеоролошким условима. Не предузимајте непотребне ризике“, објавио је РХМЗ.

 

Извор: Курир