Свет

СТОЛТЕНБЕРГ: Не смемо Русију…

Лондон — Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг поздравио је повлачење Русије на леву обалу реке Дњепар, оценивши то као победу Украјине.

Међутим, он је ипак позвао Запад да не одбацује потенцијал Москве за поновну офанзиву касније. Упитан да прокоментарише повлачење руских снага из кључног украјинског региона Херсон, Столтенберг је похвалио украјинске трупе због способности да ослободе још украјинске територије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“ВИдели смо саопштење о повлачењу, а али ћемо, наравно, сачекати да видимо шта ће се заправо догодити на самом терену”, рекао је он у среду новинарима у Лондону.

Ипак, како је додао у интервјуу Скај њузу, “не смемо потценити Русију”. “Они и даље имају велике способности. Видели смо дронове, видели смо ракетне нападе, што значи да Русија може нанети још штете”, рекао је Столтенберг.

Столтенберг је обећао да ће НАТО повећати величину својих “снага за брзо реаговање” на преко 300.000, пошто је западна војна алијанса у свом главном стратешком документу, који је ажуриран у јуну, афирмисао Русију као “најзначајнију и директну претњу” миру и безбедности, преноси Раша тудеј.

Извор: Б92