Регион

СТРАВА И УЖАС: Отац силовао МЕНТАЛНО ЗАОСТАЛУ ЋЕРКУ после чега је родила дете

Pixabay.com

Високи кривични суд у Хрватској делимично је прихватио жалбу Б.Т. и смањио му са 20 на 16 година затворску казну због два недела против полне слободе над болесном и лакше ментално заосталом 17-годишњом ћерком која је након силовања родила дете, известио је Апелациони суд.

Суд је саопштио да је прихватио жалбу оптуженог и преиначио првостепену у пресуду Жупанијског суда у Сплиту у одлуци о казни којом је Б.Т. неправоснажно осуђен на јединствену казну затвора од 20 година.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Апелациони суд је прецизирао да је прихватио првостепену појединачну казну од 13 година за прво казнено дело, али је за друго утврдио казну затвора од седам година па је досудио јединствену казну од 16 година затвора.

Девојка родила очево дете

Апелациони суд сматра да је првостепени суд правилно ценио оптуженом отежане околности ранијег вишеструког осуђивања због породичног насиља, али није утврдио и довољно вредновао олакшане околности. Као олакшане околности које је првостепени суд требао да вреднује, Високи казнени суд истиче и старост оптуженог и статус пензионера (60 година).

– Високи казнени суд је због тога закључио да појединачна казна затвора коју је утврдио првостепени суд за друго казнено дело, као и изречена јединствена казна затвора нису адекватне свим околностима па је пресуду преиначио у одлуци о кажњавању – појаснио је суд, преноси Индеx.хр.

Б.Т. је осуђен јер је у два наврата 2017. употребом силе у породичном стану силовао своју ћерку од 17 година са којом је живео. Суд је известио како је жртва посебно рањива због болести и инвалидитета (лака ментална заосталост) те да је девојчица након почињења првог казненог дела остала трудна и потом родила дете.

На суђењу је рекао да се полиција меша у „њихове породичне ствари“

За Б.Т. је током поступка утврђено да је урачунљив и да нема израженијих психичких потешкоћа, иако је током суђења постало јасно да је њему овакво понашање било нормално и разумљиво па је исказивао чуђење таквим интересом и уплитањем полиције и правосуђа у, како је рекао, њихове породичне ствари.

Успркос његовом негирању, крунски доказ који је доказао његову кривицу била је ДНК анализа која је показала да је баш он отац детета којег је родила његова ћерка. Након што му је то предочено, казао је равнодушно да ће он у том случају признати да је дете његово, писала је Слободна Далмација.

Извор: Индеx.хр