Свет

СВЕ ЈЕ ПО ПЛАНУ! Када Руси ураде ово рат ће трајати још само неколико НЕДЕЉА

Владимир Путин може да пресече украјинске линије снабдевања оружјем, применом принципа пруског војсковође Карла фон Клаузевица. О томе пише Даниел Давис, главни уредник „19ФортиФиве“.

Како аутор тврди, Русији није потребно да заузима велике градове, да би успела у украјинском сукобу. Победа се може постићи, ако Владимир Путин пронађе и елиминише такозвани „принцип гравитације“ Украјине. Овај термин се појавио почетком 19. века, захваљујући чувеном пруском војном теоретичару и војсковођи Карлу фон Клаузевицу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је утврдио, је да је „центар гравитације” војни центар моћи и кретања, од којег зависи све на фронту. Дакле, општи војни циљ треба да буде, да се непријатељу одузме оно без чега не може да победи.

„По мојој процени, неоспорно стратешко тежиште Украјине су њени западни коридори до границе са Пољском, одакле долази огромна већина њене војне подршке. Њихов оперативни центар гравитације су линије снабдевања које иду источно од Кијева, до различитих позиција на украјинској линији фронта. Без ова два коридора, за Кијев би било практично немогуће да издржи војне операције дуже од неколико недеља“, пише Дејвис.

Према мишљењу аналитичара, сасвим је могуће да ће Путин зими следити принцип Клаузевица, и лишити Украјину могућности да добије војну помоћ од Запада. Аутор сматра да за то Русија мора да удари у три правца одједном. Први може бити регион Лавов.

„Практично, сво оружје и муниција за Оружане снаге Украјине улази у земљу из Пољске, из неколико копнених путева у правцу Кијева. Ако би Русија пресекла ове руте нападом дуж пољско-украјинске границе све до Лавова, могла би да пресече већину војних залиха са Запада, без којих Кијев не би могао да одржи своје снаге на линији фронта, на истоку, дуже време“, каже се у чланку.

Сумски регион може постати други правац утицаја. Ово ће лишити Кијев могућности да снабдева Оружане снаге Украјине у Харкову, Запорожју и Донбасу.

Дејвис је као трећи правац навео Донбас, где руске снаге убрзавају напредовање. У таквој ситуацији украјинска команда биће у изузетно тешкој позицији.

„Ако Украјина покуша да ослаби своју позицију како би послала појачања на Запад, ризикује да руске механизоване снаге направе пробој“, објаснио је аналитичар.

Тако ће Кијев изгубити стални канал војног снабдевања, и биће приморан да ослаби своју позицију на линији додира, ако покуша да поврати контролу над транспортним коридорима на западу земље.

 

Извор: Вебтрибуне