Свет

ТЕНЗИЈЕ НА ВРХУНЦУ! Испаљене балистичке ракете према Јапанском мору

Фото: твитер

Северна Кореја је испалила још три балистичке ракете, укључујући интерконтиненталну балистичку ракету (ИЦБМ), према Јапанском мору, саопштила је јужнокорејска војска. Ескалација тензија и агресивно појачавање тестирања оружја изазвали су узбуну у региону, а САД, Јужна Кореја и Јапан су одговориле лансирањем пројектила и заједничким војним вежбама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Северна Кореја је – судећи по изјавама начелника Генералштаба Јужне Кореје – лансирала ракету дугог домета из области Пјонгјанга око 7.40 по локалном времену (23.40 по средњеевропском времену). Извор је за Би-Би-Си потврдио да је у питању ИЦБМ.

Прелетео је око 760 километара и достигао висину од око 1.920 километара. Међутим, према новинској агенцији Јонхап, позивајући се на изворе, очигледно је пао усред лета и пао у море.

Интерконтиненталне ракете иначе могу да достигну више од 5.500 километара. Резолуције УН забрањују Северној Кореји да тестира балистичке ракете, од којих неке могу да носе нуклеарну бојеву главу.

Пошто би пројектил могао да стигне до Јапана, локалне власти су замолиле становнике три префектуре на северу земље да се евакуишу на безбедно. Власти у Токију су првобитно објавиле да је пројектил прелетео јапанску територију, али су касније то демантовали.

„Утврђено је да би пројектил могао да прелети јапански архипелаг, па је упозорен“, рекао је министар одбране Јасуказу Хамада, а преноси француска новинска агенција АФП. Према његовим речима, пројектил „није прешао јапански архипелаг, вец́ је нестао изнад Јапанског мора“.

Пјонгјанг је такође испалио две балистичке ракете кратког домета из области Каечон, око 90 километара северно од Пјонгјанга.

Инцидент се догодио дан након што су обе Кореје испалиле ракете једна на другу. Северна Кореја је лансирала више од 20 пројектила различитих типова, од којих је једна пала у близини јужнокорејских вода, што је јужнокорејски председник Јун Сук Јеол назвао „де факто територијалном инвазијом“. Јужнокорејска војска је као одговор испалила три пројектила ваздух-земља. Северна Кореја је такође јуче лансирала највец́и број пројектила у једном дану.

Речено је да је то одговор на заједничке војне вежбе Јужне Кореје и САД, које две земље изводе ове недеље, а које је Пјонгјанг оштро критиковао као „агресивне и провокативне“. Амерички Стејт департмент осудио је лансирање, упозоравајући да оно „показује претњу коју (Севернокорејско) илегално оружје за масовно уништење и програми балистичких пројектила представљају њеним суседима, региону, међународном миру и безбедности и глобалној агенди неширења. “ „САД осуђују лансирање интерконтиненталне балистичке ракете“, рекао је портпарол Стејт департмента Нед Прајс, додајући да „наше обавезе у одбрани Републике Кореје и Јапана остају гвоздене“.

Такође је дошло само месец дана након што је Северна Кореја испалила балистичку ракету изнад Јапана – прву у последњих пет година.

Тензије на Корејском полуострву су тренутно на највећем нивоу у последњих неколико година, пошто је Пјонгјанг недавно извео неколико тестова наоружања, укључујуц́и тактичке нуклеарне вежбе, на које су Сеул и Вашингтон одговорили заједничким војним вежбама. Поред тога, Јужна Кореја је недавно први пут у последњих пет година увела санкције Северу.

Северна Кореја је такође у септембру променила своје законе о нуклеарном оружју, а севернокорејски лидер Ким Џонг Ун прогласио је земљу „неповратном нуклеарном силом“, ефективно елиминишући могућност нуклеарних преговора са међународном заједницом. У међувремену, многе земље, као и Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) упозоравају на могућу нову нуклеарну пробу Северне Кореје, седму по реду и прву од 2017. године.

 

 

Извор: 24хр, Курир