Свет

ТО НИЈЕ У РЕДУ, ТАКО СЕ НЕ РАДИ! Кинески председник побеснео на канадског премијера

Фото: Јутјуб

Кинески председник Си Ђинпинг прекорио је канадског премијера Џастина Трудоа након што су канадски званичници новинарима открили детаље њиховог састанка.

На снимцима са самита Г20 у Индонезији види се како фрустрирани Ђинпинг повлачи канадског премијера у страну и говори му да је неприкладно да се детаљи разговора двојице лидера одмах деле са медијима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Све о чему смо причали је процурило у новине, то није у реду. Тако не функционише дипломатија – рекао је кинески председник Трудоу.

Наиме, Ђинпинга је наљутила чињеница да су канадски званичници пренели медијима да је Трудо током претходног разговора изразио забринутост због све агресивнијег мешања Кине, пише Гардијан.

– У Канади верујемо у слободан, отворен и поштен дијалог. Наставићемо да сарађујемо конструктивно, али биће ствари око којих се нећемо слагати – рекао је Трудо.

Кинески председник му је, гестикулирајући рукама, рекао да „прво треба да створимо услове за сарадњу“. Двојица лидера су прекинула разговор руковањем и кренула у супротним правцима. Неспретна комуникација и претходни разговор уследили су након поновљених упозорења Трудоа и других званичника да Кина покушава да поткопа канадску демократију.

 

Извор: Srbija Danas