Свет

ТРАГЕДИЈА НА МУНДИЈАЛУ! Чувени фудбалер УБИЈЕН,трагедија која не сме да се заборави

Свирепо и хладнокрвно – ово је само игра, али не гледају сви исто на фудбал – болесни фанатизам.

Прошло је више од 28 година када је на свиреп начин убијен фудбалски репрезентативац Колумбије Андрес Ескобар. На Мундијалу у САД (Сједињене Америчке Државе), селекција Колумбије се нашла у истој групи са домаћинм, затим селекцијом Румуније и Швајцарске.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Спорна утакмица одиграна је 22. јуна 1994. године на стадиону Роуз Боул у Пасадини. Колумбија је до тог меча имала пораз од Румуније и само тријумф против домаћина би их оставио у трци за осмину финала Мундијала.

Нажалост, Ескобар је одлучио да изведе досуђени пенал, али није погодио – испоставиће секаније да му је то био пенал вредан живота. На крају, Америка је славила са 2:1, али нико није ни слутио да би Ескобару могло тако нешто да се догоди…

– Уверавам вас да се ништа чудно није десило у нашој групи, једноставно смо одиграли лоше. Видимо се ускоро јер живот се не завршава овде – написао је Ескобар у колумни за „Ел Тиемпо“, а која је објављена само неколико сати пре него је брутално убијен, а те речи и дан данас изазивају језу.

Десет дана касније Ескобар се вратио у Колумбију, иако је првобитно планирао да посети родбину у Лас Вегасу. Колумбијски фудбалер је ноћ провео са пријатељима у једном ноћном клубу у предграђу Медељина. Према званичној полицијској верзији Ескобар је клуб напустио око три часа ујутру.

На паркингу испред клуба сачекале су га три особе које су почеле да се свађају са њим. Ескобар је већ ушао у аутомобил када је један од њих извадио пиштољ и испалио 12 метака у фудбалера. Наводно, убица је после сваког пуцња узвикивао: „Гол“, на начин на који то раде јужноамерички коментатори. Убица је наводно био шофер озлоглашеног нарко-боса. Ескобар је издахнуо 45 минута касније, а на сахрани је било више од 120.000 људи.

Имао је свега 27 година у тренутку смрти.

 

Извор: Република