Свет

TРАМП ОПТУЖЕН ЗА СИЛОВАЊЕ! Након објаве кандидатуре упао у огромне проблеме

Америчка колумнисткиња Елизабет Џин Керол (78) тражи одштету јер ју је бивши председник 1995. или 1996. сексуално напаствовао у кабини за пресвлачење у једној робној кући у Њујорку. Трамп тврди да су то лажи

Америчка новинарка и књижевница Елизабет Џин Керол (78) тужила је јуче бившег председника САД Доналда Трампа (76) због силовања, које се, према њеним речима, догодило 1995. или 1996. године у једној робној кући у Њујорку. Те њене оптужбе, које је први пут изнела још 2019, Трамп је негирао и назвао чистим лажима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Изненада нови закон
Како амерички медији преносе, Керолова је затражила неодређену финансијску компензацију и казнену одштету за бол, патњу, психичке повреде, губитак достојанства и нарушавање угледа, наводећи да јој је некадашњи шеф Беле куће „упропастио живот“. Мада је те оптужбе први пут јавно изнела 2019. године у својој књизи објављеној под именом „За шта су нам мушкарци потребни: Скроман предлог“, она све до јуче није могла случај да изнесе пред суд. Будући да је од наводног силовања прошло више од 25 година, према досадашњим законима у Сједињеним Државама тај злочин је одавно застарео, али се сада ситуација, баш после објаве Трампове кандидатуре за председника, напрасно изменила.

Није мој тип
Нисам је силовао, нити бих то урадио, она уопште није мој тип
– Доналд Трамп

У америчкој савезној држави Њујорк јуче је на снагу ступио нови закон, који ће само у наредних годину дана омогућити жртвама да своје насилнике туже пред судом без обзира на то кад се силовање догодило. Чим је новоуведена, орочена мера почела да важи, адвокат Џин Керол електронским путем поднео је тужбу против Доналда Трампа.

Тужила и директора ЦБС
Елизабет Џин Керол је за силовање оптужила и Леслија Роја Мунвеза, некадашњег директора медијске корпорације ЦБС. Он је напустио ту позицију 2018. године након серије пријава његових запослених за сексуално узнемиравање и злостављање.

Керолова је, иначе, у поменутој књизи написала да ју је бивши амерички председник „силовао 1995. или 1996. године у кабини за пресвлачење луксузне робне куће ‘Бергдорф Гудман’ на Менхетну“, док је радила као колумнисткиња у познатом женском магазину „Ел“.

Тужба и за клевету
Трамп је још тада, 2019. године, одговорио на њене оптужбе из књиге, рекавши да је није силовао, нити је тако нешто уопште могло да се деси, будући да она, једноставно, „није његов тип“.
– Она је потпуно измислила причу да сам је срео на вратима препуне робне куће у Њујорку, а онда неколико минута касније силовао у кабини за пробање одеће у бутику. То су чисте лажи, баш као и све оптужбе за силовање и разне друге ствари, које су ми смештали протеклих година. Нисам је силовао, нити бих то урадио, она опште није мој тип – рекао је тада Трамп.
Медији подсећају да су Трампове „неукусне примедбе“ навеле Керолову да против њега поднесе тужбу за клевету, али да је она тренутно на апелацији, односно да се утврђује да ли је бивши председник Америке заштићен од правних тужби за коментаре дате док је био на тој функцији.

Давала савете о сексу
Елизабет Џин Керол позната је америчка новинарка и уредница, која је од 1993. до 2019. године у женском магазину „Ел“ имала колумну под именом „Питајте Е. Џин“. У њој је саветовала читатељке како да унапреде свој сексуални и љубавни живот. Такође је била и прва жена уредница у америчком мушком магазину „Плејбој“.

 

Извор: Курир