Србија

ТРАЖИ СЕ ХИТНО РЕШЕЊЕ! 24 кључна сата за Косово и Метохију, ево шта се дешава!

Пред Србијом су кључна 24 сата када је реч о горућој ситуацији на Косову и Метохији, коју је изазвао Аљбин Курти својим једностраним потезима! Наиме, следећа фаза терора премијера тзв. независног Косова над Србима треба да почне сутра, где ће са 150 евра кажњавати све који нису пререгистровали своје аутомобиле са КМ на РКС таблице, на шта је српски народ одавно најавио жесток отпор. И званични Вашингтон притиска Куртија да продужи рок за пререгистрацију, а из ЕУ су председника Србије Александра Вучића и премијера привремених институција на КиМ позвали у Брисел на састанак на највишем нивоу, који ће се одржати највероватније вечерас или најкасније сутра ујутру, како би се ово питање решило.

Ипак, стручњаци оцењују за Курир да не очекују превише од ових разговора, јер ће Европа покушавати само да одложи, уместо да реши проблем, док Приштина ради све да доведе до ескалације сукоба.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Отворена врата Саветник Стејт департмента Дерек Шоле изјавио је да је од Куртија у телефонском разговору тражио да одложи одлуку о регистарским таблицама и избегне даљу ескалацију.

– Одложити казне за регистарске таблице, оставити отворена врата за повратак косовских Срба у институције и фокусирати се на нормализацију дијалога са Србијом најбољи су пут за унапређење европских и евроатлантских интеграција Косова – написао је Шоле на свом Твитер налогу. Укључио се и специјални изасланик САД за западни Балкан Габријел Ексобар, који је поручио да се нада да ће Београд и Приштина постићи договор у наредним данима како би се стишале напетости на северу покрајине.

– Позивам и Косово и Србију да покажу максималну флексибилност и постигну споразум у наредним данима, а уочи истека рока 21. новембра. Странке би требало да удвоструче своје обавезе према дијалогу, укључујући и спровођење већ потписаних споразума, што значи и почетак преговора о оснивању ЗСО – рекао је Ескобар и додао да „снажно подржава француско-немачки предлог“.

Основати ЗСО Оснивање ЗСО подржала је и амбасадорка Немачке у Србији Анке Конрад и додала да не види на основу чега се сумња да Берлин подржава само једну страну или да више не жели Бриселски споразум.

Милован Дрецун, председник скупштинског Одбора за КиМ, каже за Курир да је и даље све неизвесно, иако је евидентно да постоје интензивни разговори између Брисела и Приштине, у које је укључен и Вашингтон.

– Запад је схватио да је направљен велики проблем једностраним потезима Приштине и изласком Срба из привремених институција на КиМ. Зато и желе тај састанак на самом врху, али можемо да претпоставимо да ће покушати да тргују са Београдом и да се одложи кажњавање, а да се заузврат Срби врате у институције. То за Србију није прихватљиво, постоје само две опције: таблице остају КМ или КС и мора да се крене у оснивање ЗСО и поштовање Бриселског споразума. Приштина покушава да врда, нуде неких 20 својих варијанти, а заправо само намерно изазивају кризе. Одлагање пререгистрације неће решити проблем, већ само привремено спречити ескалацију сукоба – сматра Дрецун.

Проф. др Дејан Милетић, председник Центра за проучавање глобализације, рекао је за Курир да је српски народ јасно ставио свима до знања да ће сваки даљи притисак на њега бити контрапродуктиван.

– У том смислу, сумњам да ће у ЕУ сада покушавати да изврши притисак на нас. Једностране одлуке Приштине морају да буду заборављене и ту нема преговора! Могуће да ће бити предложена нека врста одлагања примене прописа, али то није решење, већ управо одлагање проблема. Мора да се поштује Бриселски споразум и нема повратка Срба у институције док се то не деси – казао је Милетић.

Никола Томић Курти опаснији од Тачија и Харадинаја

Новинар Никола Томић казао је за ТВ Прва да је политика Аљбина Куртија „опасан микс радикализма и нечега што личи на фашизам“, али и да је Курти опаснији од Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја. – Каква год да је прошлост Тачија и Харадинаја, Курти је радикалнији и опаснији од њих! Имао сам прилику једном са њим да разговарам, цртао је мапу „велике Албаније“ на салвети. Курти је прегазио сопствену реч. Запад је показао да може да сломи Куртија ако то жели. Он се батрга – казао је Томић.

Порука председника Вучића уочи тешких разговора: Предаја није опција!

Док је боравио у Атини, где је имао састанак са грчким премијером Киријакосом Мицотакисом, а пред састанак у Бриселу, председник Вучић послао је кратку јасну поруку на свом Инстаграм профилу.

– Никада, али апсолутно никада предаја неће бити опција. Идемо даље јачи него икад – написао је Вучић.

Арно Гујон Зашто не зову само Куртија?

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и директор организације Солидарност за Косово Арно Гујон казао је да ЕУ увек позива обе стране и увек је позивање на смиривање страсти и тензија обострано, иако је Приштина та која увек подгрева ситуацију.

– Зашто не зову само Куртија? Како они не могу да их присиле и натерају премијера Косова да имплементира и да уради договорено, када Пољску и Мађарску кажњавају – рекао је Гујон.

 

Извор: Курир