Свет

УДАРИ КРЕЋУ ЗА НЕКОЛИКО САТИ! Ка земљи јуриша 10.000 кинеских крхотина

Фото: твитер

Остаци кинеске ракете „Дуги март 5Б“ требало би да падну на Земљу за неколико сати, али нико не зна тачно где ће завршти њени остаци.

„Данас (петак) ће највећи део кинеске ракете-носача ’Дуги март 5Б‘, коју је 31. октобра лансирао модул кинеске орбиталне станице, неконтролисано ући у атмосферу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На Земљу ће пасти између 5 и 10 тона отпада из ракетног блока од 21 тона. Није могуће тачно утврдити када и где ће се то догодити.

Према једној процени, то би могло да се догоди у 12.20 – плус-минус 3 сата, пише Јутарњи лист.

Крхотине би могле да падну у Северну Америку, Африку и Аустралију, ако не падну у неки од океана“, написао је на Фејсбуку Анте Радонић, познати популаризатор науке и свемирских летова.

Ово је четврти пут у последње две године да кинеске ракете неконтролисано падају на Земљу. Део који је пао на земљу у мају 2020. оштетио је имовину житеља два села у Обали Слоноваче.

Један комад је пао у близини Малдива 2021. године, а неколико комада пало је у океан код Филипина ове године. На срећу, није било жртава.

Али челници свемирске индустрије осудили су кинеску праксу да пушта ракете да неконтролисано падају на Земљу, рекавши да су непотребно ризичне и представљају претњу по људске животе и имовину.

– Да ли се ради о намерном игнорисању међународних упутстава? Или је то можда нови производ који није добро дизајниран? Шта год. Није добро што ће се много људи потенцијално наћи на удару – рекао је за Бусинесс Инсидер Џон Логсдон, оснивач и бивши директор Института за свемирску политику Универзитета Џорџ Вашингтон.

 

Извор: Нова

Ознаке