Србија

Ударно! РОСУ У СТАЊУ ПРИПРАВНОСТИ: Очекује се заузимање напуштених станица полиције на северу Косова

Још се процењује које снаге би требало упутити на север Косова и Метохије како би се обезбедиле четири полицијске станице полиције које су Срби данас напустили кад су јавно скинули униформе.

Како сада ствари стоје, одлука ће вероватно пасти на Кфор, чији ће припадници бити упућени из базе Ново Село код Вучитрна. Готово је сигурно да ће уз Кфор доћи и припадници Еулекса, али за сада није познато и колико њих.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Четири полицијске станице и регионална команда за север КиМ од данас немају више своје припаднике. Објекти и полицијска опрема у њима припадају косовској полицији.

– Припадници Кфор и Еулекс који би били упућени само ће обезбеђивати те објекте. Обезбеђење објеката и опреме у њима биће једина функција Кфор у зградама – тврди извор из Еулекса.

Приштини је сугерисано да би упућивање албанских припадника који би остали у станицама било не само изузетно ризично већ и неизводљиво без већег сукоба.

Извор из Еулекса такође наводи да је међутим из команде специјалним јединицама косовских снага „упућено обавештење о повишеној приправности“.

Представници Срба на Косову и Метохији, подсетимо, саопштили су претходно да су због терора премијера лажне државе Косова Аљбина Куртија принуђени да се повуку из свих приштинских институција и да суспендују учешће у полицији и правосуђу.

Одлуке остају на снази док Приштина не повуче једностране одлуке око пререгистрације таблица и док не формира ЗСО.

Курти је у међувремену сменио и директора полице за север Ненада Ђурића.

Сви командири станица и полицијски руководиоци са Севера скинули су данас своје униформе и вратили их након завршеног састанка политичких и институционалних представника Срба.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Блиц

Ознаке