Свет

УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ УКИДАЈУ САНКЦИЈЕ РУСИЈИ? Овог датума доноси се одлука

УН обећале Русији скоро укидање ограничења

Уједињене нације обећале су Русији да ће ускоро моћи да постигну укидање ограничења на извоз руских прехрамбених производа, у складу са споразумом о житу, изјавио је први заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је за лист Известија рекао да Москва подсећа УН да имају времена да испуне своје обавезе до 18. новембра, када истиче споразум о извозу жита из украјинских лука.

Пољански је навео да ће Москва, приликом одлучивања о продуживању споразума, проценити ефикасност спровођења руског дела споразума и напора УН.

Споразум о извозу житарица и прехрамбених производа из украјинских лука постигнут је у Истанбулу 22. јула и састоји се од два документа. Први је документ о извозу жита из украјинских лука, а други о извозу руских прехрамбених производа и ђубрива.

Први споразум важи 120 дана и истиче 18. новембра, а други је на три године, наводи Известија.

Заменик министра спољних послова Русије Андреј Руденко изјавио је 3. новембра да се руски део споразума о извозу руског жита, хране и ђубрива „веома лоше спроводи“ и да ће Москва то узети у обзир приликом одлучивања о продужавању споразума након истека његовог важења 18. новембра.

 

Извор: Srbija Danas