Свет

„УКРАЈИНА ЈЕ САМО ЗАГРЕВАЊЕ, ОНО ВЕЛИКО ТЕК ДОЛАЗИ!“ Шокантно упозорење америчког адмирала

Амерички командант има неколико замерки на војску САД.

Један од највиших америчких војних команданата, који надгледа амерички програм нуклеарног оружја, позвао је Сједињене Државе да побољшају своје одбрамбене способности. Он је упозорио да Кина развија нуклеарно оружје брже од САД и додао: „Оно велико тек долази“. Адмирал Чарлс А. Ричард из америчке стратешке команде издао је отворено упозорење, рекавши да кинеска нуклеарна претња представља „не тако далек проблем“, наводи Дејли мејл.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Док оцењујем наш ниво одврац́ања од Кине, брод полако тоне. Полако тоне, али тоне“, истакао је он и навео да војска споро реагује. Он је додао да земља треба да врати динамику и дух моц́и из 50-их и 60-их година. „Ова украјинска криза у којој се тренутно налазимо само је загревање. Оно велико тек долази и нец́е проц́и много времена пре него што будемо тестирани на начине на које нисмо били тестирани дуго времена“, рекао је Ричард.

Он је описао Пентагон као „одговорног за глобалну команду и контролу америчких стратешких снага ради постизања критичних циљева националне безбедности“. Као такав, његов посао је да даје препоруке председнику и министру одбране о војним способностима потребним да би САД биле безбедне и испуниле своје стратешке циљеве. Ричард је рекао да је тренутно размишљање застарело, а нуклеарно „звецкање“ руског председника Владимира Путина показало је да је време за хитну поновну процену.

„Морамо да направимо неке брзе, суштинске промене у начину приступа одбрани овог народа“, тврди он.

Он је рекао да амерички ривали попут Кине праве драматичне кораке у војним иновацијама које представљају претњу за САД. Као светлу тачку указао је на америчке подморничке способности, са америчком подморничком флотом. Такође је приметио да је пре 60 година америчка војска била агилнија, сналажљивија и иновативнија.

„Некада смо знали да се крец́емо брзо, али смо изгубили вештину тога“, устврдио је он.

ПРИПРЕМА ЗА НУКЛЕАРНИ НАПАД?

Подсећања ради претња нуклеарног армагедона, коју последњих месеци интензивно појачава Путин, појављује се у практичној политици америчке владе, која је недавно најавила куповину јода – у огромним количинама. Јод се, заправо, користи у хитним случајевима за ублажавање симптома радијације у нуклеарном нападу. Бајденова администрација веома озбиљно схвата Путинове претње, па је Министарство здравља објавило да ће потрошити и 290 милиона долара на лек против радијације под називом Нплате, који планира да дода у своје залихе за „нуклеарне ванредне ситуације”. Нплате, такође познат као ромиплостим, користи се као третман за оне који су акутно изложени зрачењу.

Овај потез најјаче светске силе довољан је разлог за узбуну. У августу је генерални секретар УН Антонио Гутереш такође послао језиво упозорење да је свет „једна погрешна процена“ удаљен од општег нуклеарног уништења. Званичници америчког Министарства здравља рекли су Ројтерсу да је куповина Нплате-а део текућих напора да се земља припреми за широк спектар претњи, укључујући могући нуклеарни напад.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО