Свет

УКРАЈИНА ПОТПИСАЛА МИРОВНИ СПОРАЗУМ!

Пном Пен — Украјина потписала мировни споразум са земљама југоисточне Азије.

Иако је реч о симболичном чину, он долази у тренутку када Кијев настоји да учврсти међународну подршку у изолацији Русије, али и у моменту када је објављено да се Руси повлаче из Херсона, области за коју се оцењивало да ће одлучити ток рата у Украјини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба ставио је свој потпис на “Уговор о пријатељству и сарадњи у југоисточној Азији“ у оквиру годишњег самите Асоцијације нација југоисточне Азије који се одржава у Пном Пену.

Након самит АСЕАН следи самит Г20 у Балију, а затим и форум Азијско-пацифичке економске сарадње у Бангкоку. Сва три самите дешавају се у тренутку, како оцењуеј АП, у ком Русија тражи нова тржишта за своје енергенте како би избегла санкције Запада након инвазије на Украјину.

Што се тиче самита АСЕАН, на ком је Кулеба потписао споразум са земљама Југоисточне азије, он обухвата земље чија се популација укупно процењује на скоро 700 милиона, а земље чланице до сада су биле резервисане у свом ставу према инвазији на Украјину, осуђујуц́и рат, али генерално покушавајући да избегну приписивање кривице Русији.

Осам од 10 земаља АСЕАН-а је гласало за резолуцију Генералне скупштине УН којом се осуђује руска агресија, а Вијетнам и Лаос су били уздржани.

Једина држава чланица те групе која је увела унилатералне санкције Русији је Сингапур, док је Камбоџа отворено подржавала ставове Украјине.

Управо је камбоџански предеседник обећао да ће подржати тежње Украјине да постане “партнер у дијалогу“ са АСЕАН-ом, што је корак ка пуном “партнерству у дијалогу” које група има са Русијом, Кином, Сједињеним Државама и другима.

Мировни споразум са земљама југоисточне Азије, који је украјински министар спољних послова потписао, установљен је 1976. И обавезује земље потписнице на “узајамно поштовање независности, суверенитета, једнакости, територијалног интегритета и националног идентитета свих народа“, између осталог.

 

Извор: Б92