Свет

УКРАЈИНА СЛАВИ УЛАЗАК У ХЕРСОН: Зеленски тражи коначну победу

УЛАЗАК украјинске војске у Херсон 11. новембра председник Владимир Зеленски је назвао историјским даном.

Први су ушли специјалци, које је у центру града пред тамошњим позориштем дочекала група од стотинак грађана са украјинским заставама.Снимци са тог славља, где се из разгласа чула украјинска химна, брзо су се појавили на многим сајтовима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

После лако освојеног Херсона, код украјинског руководства повећао се апетит па је секретар Савета националне безбедности и одбране Алексеј Данилов изјавио да Кијев не жели да се „замрзне конфликт“ са Русијом. Данилов је истакао да пред армијом стоји задатак да ослободи земљу.

На другој страни у Москви су се тешили да су на другу обалу Дњепра пребацили до пет сати ујутро више од 30.000 војника и пет хиљада војне технике и да никакво оружје није остављено непријатељу.

Руски политичари и генерали покушавају да умире своју јавност обећањем да ће њихова војска вратити изгубљене територије у састав Руске Федерације. Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев огласио се из фабрике „Курганмаш“, која производи војну технику, обећавајући да ће се руска војска вратити у Херсон. И бивши директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин, који се налази у зони ратних операција на челу групе војних саветника „Царски вукови“, рекао је да уопште не сумња у победу руске армије.

– До победе ће руска армија доћи доста тешко и не брзо јер ратује не само против Украјине него против целог Запада, али ће се на крају доћи до заданог циља – рекао је Рогозин.

Рогозин је позвао грађане своје земље да помогну армији ко како може, неки новцем, други знањем, а трећи тако што ће се прикључити руској армији. Група војних саветника на чијем је он челу пружа војну и техничку помоћ јединицама Доњецке и Луганске области.

Председник друштвене организације „Официри Русије“, генерал-мајор Сергеј Липовој истиче да се није догодила никаква катастрофа и да је командант руске операције, генерал армије Сергеј Суровикин, донео правилну одлуку јер је сачувао људе и технику за наставак рата. Руске снаге су избегле опкољавање и на време су се повукле. Због тога што су били оштећени мостови, било је проблема са логистиком.

– Сада руска војска треба да добије појачања и потребну војну технику да би у одговарајућем тренутку кренула у моћан контранапад. Сада ми тачно знамо где је сконцентрисана украјинска војска и она ће бити стално гађана артиљеријом и високопрецизним оружјем – казао је генерал Луговој.

Без обзира на то што нико јавно не напада војно руководство за повлачење из Херсона, није никаква тајна да је подоста разочараних. Бивши украјински парламентарац Олег Царјов каже да су многи знали, па и он, да се припрема одлазак руске војске из Херсона. Али веровали су да ипак таква команда неће доћи. Он је отворено био против повлачења јер се тамошњи народ уверавао да су напокон део Русије.

– Доњецк су гађали свих осам минулих година и то много интензивније него Херсон, али нико није напуштао тај град и нису се нудили предлози за пресељење и добијање станова у Русији – каже разочарано Олег Царјов.

Многи и даље расправљају о томе да се Руси нису повукли због некаквих тајних договора са Западом. Али после референдума, кад су две републике и две бивше украјинске области постале саставни део Руске Федерације, Устав не дозвољава да се било који део уступа другима.

Руски политиколог Михаил Синељников, специјалист за Америку, каже да никаквог договора са Вашингтоном о добровољном напуштању руске војске Херсона није било. Он додаје да је очигледно војно руководство видело да је на фронту однос снага такав да је паметније повући се на другу обалу Дњепра где је лакше допремити муницију и оружје.

– Украјинска армија захваљујући помоћи Американаца и западних савезника добија боље информације из космоса. Захваљујући великом броју сателита које има Запад, украјинска војска добија онлајн информације и у томе је у предности над руском војском. Због тога што су имали тачну информацију о томе где се налазе наше снаге и где је празан простор, Украјинци су и направили продор на харковском фронту. Русија има слична средства, али у знатно мањем броју. Јасно је да Русија у кратком времену не може да направи нова средства за добијање информација из космоса – објашњава Алексеј Леонков.

СЕОБА АДМИНИСТРАЦИЈЕ У ГЕНИЧЕСК

АДМИНИСТРАТИВНА престоница припојене украјинске Херсонске области привремено ће бити град Геническ, саопштиле су тамошње проруске власти, после повлачења руске војске из Херсона, на леву обалу Дњепра.

– Данас је Геническ, где се налазе све кључне владине агенције, привремена административна престоница Херсонске области – рекао је представник локалних власти Александар Фомин, преноси ТАСС.

 

 

Извор: Новости.рс