СРБИЈА ЈАВЉА

УМЕСТО СЛАВЉА УСЛЕДИО ЈЕ ШОК! Тотално другачија ситуација од очекиване, доведена у питање Трампова политичка будућност

Фото: Јутјуб

Бивши амерички председник Доналд Трамп желео је да прослави изборне победе републиканаца у својој вили Мар-а-Лаго на Флориди, али је завршио са новом рундом питања о томе да ли је он будућност своје партије.

Биралишта на кључним међуизборима у Америци су затворена, а иако још има много гласова које треба пребројати, демократе су оствариле много боље резултате него што су анкете показивале.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тренутне пројекције говоре да је ситуација у Сенату тесна, док у Представничком дому републиканци имају велику предност и мало им недостаје да први дођу до 218 места, неопходних за већину у доњем дому Конгреса.

Упркос анкетама које су ишле у прилог Трамповим републиканцима, они су подбацили, а “Гардијан” је оценио да је ово најизненађујућији исход на биралиштима откако је Трамп победио Хилари Клинтон 2016.

“Политико” пише да је Трампова планирана прослава у изборној ноћи требала да буде “вече крунисања” за бившег председника и прилика да покаже да је он и даље оса око које Републиканска партија орбитира. Ноћ се, међутим, претворила у ону пуну пропуштених прилика и разочарења, док немири тутње кроз црвене редове.

Трамп је уторак увече провео у свом клубу у Палм Бичу, где је био домаћин раскошне забаве републиканске елите и репортера из неких од топ медија у земји које је његов тим позвао да оданде прате изборе. Али, како су резултати почели да пристижу у његову вилу Мар-а-Лаго, епицентар недавних правних проблема, расположење на забави се променило.

“Политико” пише да је прво тропска олуја захватила источну обалу Флориде, што је неке новинаре натерало да побегну на аеродром и напусте подручје, али да друга врста олује – црвени талас – није успела да се материјализује.

Трамп је остао без тријумфа којем се надао.

– Занимљиво вече. Има неких трка која су узавреле и тешке, сви их посматрамо овде – рекао је он репортерима.

Трамп је протеклу годину провео понашајући се као партијски “бог”, бирајући и подржавајући кандидате које је преферирао. Током кампање за међуизборе подржао је више од 330 кандидата, одржао 30 скупова и сакупио милионе долара. Уторак 8. новембар требао је да буде демонстрација мишића обликованих тим “вежбама” и шанса да се прославе републиканске победе али и, оно што је још важније, сејање његових лојалиста у редове партије.

Листа кандидата које је подржао је преовладала, укључујући Џејмса Дејвида Венса у Охају, Теда Бада у Северној Каролини, Кејти Брит у Алабами и Ерика Шмита у Мисурију. Али, до раних сати у среду ујутро републиканци су изгубили место у Сенату а ситуација у Представничком дому је превише тесна да се прогласи победник.

Како наводи “Гардијан”, трка у Сенату је неизвесна – тренутно је 48:47 за демократе, док је у Представничком дому ситуација знатно у корист републиканаца, 195:166.

На тим тркама, као и неким важним за гувернере, укупан резултат садржао је много значајних промашаја. Неколико истакнутих кандидата које је Трамп подржавао је изгубило, укључујући кандидате за гувернера Дага Мастријанија у Пенсилванији и Дена Кокса у Мериленду, кандидате са Представнички дом Џејмса Ричарда Мајевског у Охају, Керолин Левит у Њу Хемпширу и Јесли Вегу у Вирџинији, као и Дона Болдака којег је Трамп подржао у трци за Сенат у Њу Хемпширу.

Али, највећи ударац вечери био је у Пенсилванији, где је демократа Џон Фетерман поразио Трамповог кандидата Мехмета Оза у најскупљој трци за Сенат у земљи.

Како је ноћ одмицала, републиканци су почели да изражавају забринутост да резултати нису оно што су очекивали или чему су се надали. Високи партијски званичници су дали до знања да су у превише трка кандидати прихватили позиције које је усвојио Трамп, а које су биле далеко од мејнстрима.

Са Трампом који се спрема(о) да објави “велику најаву” – кандидатуру за председничке изборе 2024. – а који је сада већ позвао своје присталице да протестују због извештаја о “проблемима са гласањем” неки су рекли да партија треба да обави постизборни обрачун и дискусију о томе да ли републиканци треба да се окрену ка неком другом. Венс је славећи своју победу захвалио 34 људи, али Трамп није био међу њима.

Бивши председник се углавном држао по страни, окрећући се својој друштвеној мрежи Истина. Тврдио је да је Болдак “фин момак” који је изгубио трку због одрицања од свог става да су председнички избори 2020. украдени од Трампа.

Победа Рона Десантиса на место гувернера Флориде над демократом Чарлијем Кристом подстакла је још више спекулација да је он не само озбиљан кандидат за изборе 2024, већ сигурнији улог за партију од Трампа, који је неколико сати пре рекао да би председничка трка за Десантиса била “грешка”.

“Политико” пише да је неколико блиских Трампових савезника долетело ујутро да се прикључи бившем председнику у Мар-а-Лагу и уживају у шведском столу и његовом вину, укључујући Дејва Босија, председника Цитизенс јунајтеда, Кита Келога, бившег националног безбедносног саветника Мајка Пенса, Себастијана Горку, конзервативног радио водитеља и Џејсона Милера, извршног директора ГЕТТР-а. На ТВ екранима текла је изборна ноћ са “Фокс њуза”, ОАН-а и ЦНН-а, док су рефлектори обасјавали просторију “као да је Тајмс сквер”, са репортерима сатераним у позадину.

Трамп се обратио гомили и новинарима предвече, дружио се са гостима, али је већину времена провео седећи за столом са саветницима, укључујћуи Дена Скавина и Бориса Епштејна. Пратили су изборну ноћ на “Фокс њузу”.

Трамп је дан започео на биралишту у Палм Бичу, а репортерима је рекао да је гласао за Десантиса. Али, до поподнева му се пажња усмерила на трке у кључним државама – Аризони, Мичигену и Пенсилванији, а у једном тренутку отишао је на своју мрежу да шири неосноване тврдње о превари након што су локални званичници рекли да ће бити кашњења.

“Политико” пише да нема сумње како ће Трамп протумачити резултате. Раније је рекао за “Њузнејшен” да ће преузети заслуге за победу републиканаца – али не и кривицу ако изгубе.

 

Извор: Блиц