Свет

УПОЗОРЕЊЕ МИНИСТРА: „Тешке последице по Русију“

Британски министар спољних послова Џејмс Клеверли упозорио је данас Русију “на озбиљне последице“ уколико Москва употреби нуклеарно оружје у Украјини.

„Требало би да буде јасно да би за Велику Британију и наше савезнике свака употреба нуклеарног оружја променила природу сукоба. То би имало тешке последице по Русију“, рекао је Клеверли, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је истакао, ниједна друга земља не говори о употреби нуклеарног оружја, нити прети Русији или председнику Владимиру Путину.

Клеверли је, коментаришући ранију изјаву руског председника Владимира Путина да Москва није говорила о употреби нуклеарног оружја у Украјини и да би заправо Кијев могао да направи и детонира ““прљаву бомбу““, рекао да је таква реторика апсурдна и неодговорна.

Клеверли је, такође, позвао Русију да не блокира извоз житарица из Украјине.

Русија је у суботу саопштила да обуставља учешће у споразуму о житу након напада у Севастопољу на ратне бродове Црноморске флоте и на трговачка пловила која су ангажована за обезбеђење житног коридора.

Договор који су постигли Украјина и Русија 22. јула у Истанбулу уз посредовање Уједињених нација и Турске резултирао је до данас извозом неколико милиона тона прехрамбених производа из црноморских лука у Украјини.

Извор: Танјуг