СРБИЈА ЈАВЉА

УСКОРО ЛЕГАЛИЗАЦИЈА МАРИХУАНЕ? Овај град у региону ускоро би могао постати попут Амстердама

Социјалдемократе (највећа опозициона група представника) припремиле су предлог Закона о искоришћавању пуног потенцијала конопље, којим се предлаже потпуна либерализација и легализација ове биљке.

Законски предлог предвиђа да свака одрасла особа за своје потребе може да узгоји до девет биљака, па без обзира што социјалдемократе тврде да то „није намењено толико рекреативном уживању колико особама са тешким болестима“, можемо комотно да кажу да њихов предлог широм отвара врата потпуно бесплатном уживању у марихуани.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Њихов „лек специалис“ подразумева, наиме, да се нови закон примењује без обзира на постојећи Закон о сузбијању злоупотребе дрога.

Надаље, овим законом се предлаже да „носилац или члан ОПГ-а има право да се бави комерцијалним пословима у вези са узгојем, прерадом и прометом свих сорти конопље, те да се за потребе здравственог система конопља може које засади „свако правно или физичко лице које испуњава критеријуме високог квалитета гајења и производа од конопље“.

„Нова немачка влада је у свом програму обећала и легализацију канабиса у рекреативне сврхе. Разлози због којих је легализација конопље постала (светски) тренд нису само медицински и еколошки, већ и економски. Наиме, државе које су легализовале конопљу у рекреативне сврхе имају изузетно позитивне економске резултате“, тврде социјалдемократе. Додају да је Хрватска „нажалост пропустила прилику да буде прва земља у Европи која је декриминализовала и регулисала употребу конопље у рекреативне, здравствене, пољопривредне, индустријске и друге сврхе“.

„Немачка и Швајцарска су у том сегменту претекле Хрватску. Социјалдемократи су још у фебруару ове године у саборску процедуру предали најпрогресивнији закон за искориштавање пуног потенцијала конопље, чији је аутор Мирела Холи… Циљ овог закона је да се искористи тренутни тренутак и да Хрватска водећа земља у искоришћавању свих потенцијала конопље, јер је тржиште конопље једно од најбрже растућих и најпрофитабилнијих тржишта. Конопља је применљива у прехрамбеној, козметичкој, текстилној, хемијској, аутомобилској и другим индустријама, а због једињења које садржи користи се и у лечењу и ублажавању негативних последица читавог низа веома тешких болести“, кажу они.

Ивана Посавец Кривец, лидерка Клуба заступника социјалдемократа, свесна је, каже, да њихов законски предлог неће бити прихваћен јер за њега неће гласати ХДЗ и десничарске опозиционе странке.

„Предлог највероватније неће проћи јер смо и даље такво (конзервативно) друштво. Сама чињеница да смо успели да уведемо овакву расправу у парламент представља велики помак. Очекујем да ће наш приједлог подржати и представници СДП-а, Зелено-лијевог блока, ГЛАС-а, Центра… С друге стране, Влада не показује никакву вољу за наш законски приједлог“, каже Посавец Кривец.

 

 

Извор: Б92