Свет

ВАШИНГТОН НАМЕРАВА ДА ЗАМЕНИ КУРТИЈА СА НОВИМ ПРЕМИЈЕРОМ! Ево ко би то могао да буде!?

Авдулах Хоти био на разговорима у Стејт департменту, спекулише се да Вашингтон намерава да га постави за премијера лажне државе Косово уместо Аљбина Куртија

Сједињене Америчке Државе планирају да смене такозваног премијера лажне државе Косово Аљбина Куртија због непослушности и уместо њега да поставе Авдулаха Хотија, бившег премијера и заменика лидера Демократског савеза Косова (ДСК)!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хоти је потврдио да је био на разговорима у америчком Стејт департменту и да је тамо добио уверавања да је његова странка ‘важан партнер Америке и да има озбиљан кредибилитет на Косову’. Тиме је индиректно поручио да Вашингтон, према свему судећи, озбиљно размишља да сруши Куртија са власти и уместо њега постави Хотија!?!

Права адреса
Хоти зна да се лидери на ‘Косову’ бирају у Вашингтону и отишао је на праву адресу
Снежана Пауновић, потпредседница Скупштине Србије

Хоће неког нормалног

Авдулах Хоти је истакао да је посета делегације његове политичке странке у САД планирана већ неко време.
– У САД се ништа не дешава случајно. Веома ми је драго што је руководство ДСК у Америци дочекано на овакав начин. То је сигнал да имамо кредибилитет, да нас виде као важне политичке партнере на Косову. Посета руководства ДСК Америци значајна је за Косово, јер код нас постоје одговорне странке које имају кредибилитет код наших међународних партнера, које раде свој посао у опозицији и које су спремне да преузму одговорност – рекао је Хоти.

Да је Вашингтону заиста прекипело и да тражи алтернативу за Куртија, потврђује и приштинска новинарка Кимете Бериша, која каже да Американци траже ‘нормалног Албанца на Косову’.
– Проблем није у томе што Косово има пропалу владу, већ је проблем што има ненормалну владу. Куртијева влада је нереална, халуцинантна и арогантна! САД и Брисел покушавају да пронађу неког Албанца који није узлетео, који зна свој пут и који је свестан да је Косово најсиромашнија држава у Европи. Такође, та особа треба да зна да Косово не може да заштити своје границе, да није у стању да обезбеди хлеб за народ и мора бити свесна да Косово има баналне проблеме нееманципованог друштва – нагласила је Бериша.

Коментаришући све ове наводе, потпредседница Скупштине Снежана Пауновић каже да лажна држава ‘Косово’ очигледно улази у фазу политичког препакивања.
– Хоти, као и сви који се прилично аматерски баве политиком на територији јужне српске покрајине, зна да се лидери бирају у Вашингтону и отишао је на праву адресу. Може се очекивати да услед свог непромишљеног понашања Курти буде кажњен сменом. За нас је важно да сви схвате да Србија има свој став и да је решена да заштити становништво на КиМ. Мислим да о томе свест има и међународна заједница, укључујући и Вашингтон – наглашава Пауновићева.

Мој угао
ХИСЕН БЕРИША
ПОСЛАНИК ДПК
Куртијева влада не може да крене даље без координације са САД, посебно по питању регистарских таблица. Требало би да се извине САД, јер су их својим одлукама довели у незавидан положај у међународној дипломатији.

Знак упозорења

Срђан Граовац из Центра за друштвену стабилност оцењује да су Американци већ једном сменили Куртија, кад је Доналд Трамп био у Белој кући, а Ричард Гренел његов кључни човек за Балкан.
– Курти је тада био смењен управо због тога што се није показао кооперативним у разговору са Београдом. Ако би се то поново десило, не би било изненађење. Очигледно је да САД желе да спрече развијање конфликта и ескалације сукоба на КиМ, а Курти је човек који изазива сукоб. То је његова политика која не прихвата никакав компромис. Американци овим шаљу Куртију знак упозорења и шта може да му се деси ако не усагласи своје ставове с америчким циљевима – објашњава Граовац.

 

Извор: Информер