Србија

ВЕЋ ОД СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ РАТЕ СТАМБЕНИХ КРЕДИТА ЈОШ ВЕЋЕ! Како банка може да вам помогне?

Pixabay.com

Кредити, рате и камате све више муче грађане. Сви који имају стамбени кредит већ су осетили повећање рате, а многи, због инфлације, све теже отплаћују и остале зајмове. Еурибор наставља да расте, а веће рате на кредите очекују се и надаље. Колико дуго сада нико не може прецизно да каже, али се сви слажу да са растом улазимо и у Нову годину.

Већ следеће недеље многи очекују ново повећање рате на стамбени кредит. Некима је промена на месечном ниову, некима на три месеца, некима на шест. Сада је извесно и да мораторијума на отплату стамбених кредита неће бити. Гувернер Јоргованка Табаковић изјавила је пре неки дан да је разлог инфлација и да су “односи клијената и банака њихова уговорна ствар”. Истовремено је додала и да би НБС могла да иде на неку врсту олакшица.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Клијенти који имају тешкоће у отплати кредита треба да се обрате својим банкама и да са њима договарају евентуалне могућности за олакшице”, рекла је Табаковић. Она је додала да је једино што би НБС могла да уради у том случају да, уколико се нађе неко креативно решење, “у свом делу регулаторних олакшица помогне банкама да то учине само у оним случајевима где је то заиста оправдано“.

Душан Узелац са портала „Каматица“ каже да не значи да ће еурибор расти у небеса. Поручује и да ово није исти сценарио као са кредитима у швајцарцима.

„Када скочи еурибор један одсто рата кредита просечно порасте за тридесетак евра, то је рата од 200-250 евра. У овом случају ко има већу рату, има и веће поскупљење.“, каже Узелац.

Узелац указује да у овом тренутку ниједна банка неће понудити фиксну каматну стопу код стамбених кредита, јер немају храброст да се вежу за једну валуту на 20 година, зато што се оне везују за еурибор и тако деле ризик са клијентом.

Секретар Удружења банака Србије Владимир Васић рекао је да би банке могле да направе изузетак са клијентима који се нађу у тешкоћама и да одложе рате онима који не могу да их плате.

– Веома је важно да се не чека никаква опомена и слично, већ да клијент сам укаже на проблем и да тражи решење. Црвена лампица би требало да буде немогућност уплате прве рате. Савет за грађане је да не чекају, већ да оду и да виде шта могу да ураде, јер се после 90 дана кашњење већ бележи у Кредитном бироу – каже Васић.

Извор: Блиц

Ознаке