Србија

ВЕЛИКА АКЦИЈА ПОЛИЦИЈЕ: Ухапшени су

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за сузбијање високотехнолошког криминала, у сарадњи са Посебним тужилаштвом за борбу против високотехнолошког криминала Вишег јавног тужилаштва у Београду и полицијским управама у Београду, Крагујевцу, Сремској Митровици, Зајечару, Бору, Ваљеву и Врању, у наставку акције „Армагедон“, ухапсили су шест особа.

Против још једне бити поднета кривична пријава у редовном поступку због постојања основа сумње да су извршиле кривично дело приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искоришћавање малолетног лица за порнографију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ухапшени су С. П. (26) из Аранђеловца, В. Ђ. (36) из Инђије, Д. С. (53) из Зајечара, А. П. (56) из Ваљева, Е. Ш. (29) из Бујановца и Б. Н. (70) из Београда, а кривична пријава биће поднета и против двадесетдвогодишњег Београђанина.

Сумња се да су они, у дужем временском периоду, путем интернета преузимали, чували на хард дисковима рачунара и делили садржаје настале искоришћавањем деце у порнографске сврхе.

Терете се и да су путем друштвених мрежа са својих налога ступали у комуникацију са малолетним лицима, слали им фотографије и видео-записе порнографске садржине, као и да су прибављали садржаје настале експлоатацијом малолетника.

Приликом претреса станова осумњичених у њиховим рачунарима пронађена је велика количина видео-клипова и фотографија насталих искоришћавањем малолетника у порнографске сврхе, садржаји сексуалне експлоатације деце од седам до 14 година, као и поруке сексуалне садржине којима су осумњичени полно узнемиравали децу и малолетна лица.

У оквиру исте акције, претресом станова тридесетдеветогодишњака из Инђије и четрдесетшестогодишњака из Београда пронађени су ватрено оружје и муниција, па ће против њих бити поднете кривичне пријаве због постојања основа сумње да су извршили кривично дело недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.

Шесторици ухапшених одређено је задржавање до 48 сати и они ће, уз кривичне пријаве, бити приведени надлежном тужилаштву.

Извор: Блиц