Свет

Власти упозориле грађане: „Непријатељи чине све да сви умремо“

Градоначелник Кијева упозорио је да, ако Русија настави да удара у енергетску инфраструктуру земље, морају се припремити за то да неће имати струју.

Он је становнике упозорио да неће имати ни воду или топлоту јер температуре падају испод нуле.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Чинимо све да ово избегнемо. Али будимо искрени, наши непријатељи чине све да град буде без топлоте, без струје, без водовода, уопште, па да сви умремо. А будућност земље и будућност сваког од нас зависи од тога колико смо спремни за различите ситуације“, рекао је Виталиј Кличко државним медијима, преноси Гардијан.

Украјински државни енергетски оператер Укренерго рекао је да ће делови Кијева у недељу имати ротирајуће искључење струје по сату, а нестанци су планирани и у оближњим регионима Чернигова, Черкаса, Житомира, Сума, Харкова и Полтаве.

Асошиејтед прес преноси да Кијев планира да распореди око 1.000 грејних центара, али то можда нец́е бити довољно за град од 3 милиона људи.

У Кијеву је све под контролом и још нема разлога да се говори о ванредном стању, изјавио је директор градског одељења за безбедност Роман Ткачук.

Он је демантовао вест коју су објавили поједини медији да Кијев наводно планира евакуацију становништва, али је додао да систем цивилне заштите треба да буде спреман за различите опције.

„Али то не значи да се сада припремамо за евакуацију. Да бисмо правилно одговорили, морамо да планирамо све могуће случајеве“, рекао је Ткачук, преноси Интерфакс Украјина.

Он је нагласио да градске власти чине све како би последице сталних напада руских снага на виталну инфраструктуру по становнике биле сведене на најмању могућу меру.

Навео је да ће у сваком округу Кијева бити припремљено у просеку 100 пунктова за грејање, који ће радити у случају ванредних ситуација у току зиме.

„Још нема разлога да се прича о евакуацији. Да, разрађујемо разне планове, учимо људе да реагују и буду спремни већ сада. Ово је веома важан корак како би се избегао хаос у процесима који би требало да раде на минимизирању ризика за становништво“, рекао је Ткачук.

Додао је да у сваком региону одавно постоје комисије за евакуацију у случају различитих ванредних ситуација – од поплава до хаварија на виталним инфраструктурним објектима.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг