Србија

ВУЧЕВИЋ О СПРЕМНОСТИ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ ДА РЕАГУЈЕ НА КОСОВУ! Наши позиви на дијалог, не значе да смо слаби

Министар одбране Србије Милош Вучевић изјавио у интервјуу за Вечерње новости да је наша војска способна, обучена и спремна да изврши сваки задатак.

– Не желимо ратове, не желимо да иједно наше дете или официр, страда. Не желимо да страдају ни други народи, али наши позиви на разговоре, на дијалог, не значи да смо слаби или неспремни, неодлучни. Само сматрамо да је боље да имамо дијалог и разговор, да седимо за столом уместо да стојимо у рововима – рекао је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар наглашава да је Војска Србије данас многоструко јача него што је била 1999. као и да је максимално поједностављен процес доношења одлука, односно да је одбрамбени систем доведен на тај ниво да може моментално да реагује, али у нади да за то неће бити потребе.

– Не желимо да се вратимо у 1999. не желимо ратове и страдања. Нико не звецка оружјем, нити се игра ратних игрица. Умерени смо у изјавама, одговорни, али с друге стране шаљемо поруку свима да је немогуће доћи до решења ако Срби треба све да изгубе, а друга страна да добије све. То није компромис, онда је реч о поразу и понижавању једне стране и отвореном стајању уз другу страну. То су ултиматуми, наметање решења. Што се, истина, дешавало у историји, али онда треба скинути рукавице и то отворено рећи – каже министар одбране.

На питање да ли страхује да нам рат ипак буде наметнут, одговара да забринут јесте, као и да су Министарство и ВС веома обазриви. Упитан да прокоментарише тврдње да бисмо, када би једна „наша чизма“ ушла на КиМ, то био сукоб са НАТО, практично са целим западним светом, Вучевић је рекао:

– Сви морамо бити свесни да на КиМ постоје снаге КФОР-а, суштински НАТО. Не причамо само о специјалним јединицама полиције и косовских снага безбедности које они сада дефакто претварају у војску, супротно Резолуцији 1244 СБ УН и Кумановском, Бриселском, Вашингтонском споразуму. Али, кога брига, они имају своју агенду и мимо свега онога што је договорено, терају своју причу.

 

Извор: Srbija Danas