Србија

ВУЧИЋ: Потписали смо, крећемо у акцију

Други трилатерални самит Мађарске, Србије и Аустрије почео је данас у Београду.

Председник Србије Александар Вучић, премијер Мађарске Виктор Орбан и аустријски канцелар Карл Нехамер потписали су данас у Београду Меморандум о разумевању три земље за јачању трилатералне сарадње у области ефикасне борбе против илегалних миграција.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након завршеног састанка, медијима се прво обратио председник Србије Александар Вучић.

Вучић на на почетку пожелео гостима добродошлицу у Србију и нагласио да је велика привилегија да имамо такве пријатеље поред себе.
„Желим вам добродошлицу, за Србију и мене је велика част да такве пријатеље имамо уз себе и да решавамо велике проблеме. Потписали смо важан меморандум и крећемо са акцијом пре краја године. Говоримо о илегалним мигрантима чији број удвостручен у односу на прошлу годину, из Авганистана стиже највише, око 40 одсто“, рекао је Вучић.

Како је сам рекао, неколико корака је већ предузето.

„Поред Туниса мораћемо да имамо безвизни режим са још две земље“, рекао је Вучић.

Вучић је прецизирао да је број илегалних миграната увећан за 121 одсто и да мигранти највише долазе из Северне Македонија (51 одсто) и из Бугарске (32 одсто).

Додао је да ће на граници бити ангажован већи број полицајаца. Истакао је да је договорено да буде ангажован већи број полицајаца на граници са Северном Македонијом.

„Желимо да одбрамбену границу померимо на југ јер тако чувамо Европу и своју земљу. Не желимо да будемо паркинг за мигранте“. рекао је Вучић.

Председник Србије је додао да је постигнут и договор о реадмисији и да ће се ти трошкови убудуће делити на фер начин.

Вучић је истакао да ни Србија, попут других земаља не жели да буде паркинг за илегалне мигранте.

„Основали смо партнерство“

Након Вучића, обратио се Нехамер који се најпре захвалио на гостопримству.

„Осноавли смо партнерство да се води борба против илегалних миграција. То је важно јер је систем ЕУ доживео неуспех. Појединачне државе ЕУ су приморане да пронађу нова партмерста. О днашег претходног сусрета се много тога променило. Хвала председнику Вучићу што је бриге Аустрије озбиљно схватио и што нас није оставио на цедилу“, рекао је Нехамер.

Аустријски канцелар је додао да ће Аустрија послати још 100 полицајаца и да ће обезбедити дронове и возила.

„Желим да се захвалим Србији и Вучићу на томе што се заложио да азиланстки туризам буде окончан. Вучић је озбиљно схватио бриге Аустрије, није оставио Аустрију на цедили, и то је заиста веома важно и мени као канцелару и Аустријанцима“, истакао је Нехамер.

Вучић: Улазак Србије у ЕУ биће врло компликован процес

Вучић је, на питање да ли се види датум пријема Србије у ЕУ, с обзиром да наша земља само испуњава захтеве, и да само нови долазе, казао да је Србија захвална посебно својим мађарским пријатељима који се боре за нашу земљу, колико се боримо и ми сами.

Такође је изразио захвалност и Аустрији која је, како је рекао, увек подржавала интеграцију Србије у ЕУ, без обзира на одређене разлике које имамо по другим питањима.

„Верујем да је до Будимпеште и Беча да бисмо имали много веће шансе да будемо раније део ЕУ. Овако то ће бити не лак, већ врло компликован процес“, подвукао је Вучић.

Орбан је казао да је Србију „требало примити јуче јер бисмо данас имали много лакшу ситуацију“.

„Али Мађарска не може да преломи ово питање у ЕУ, али може да стварамо коалицију која ће подржати проширење“, рекао је он.

Указао је да се 2024 одржавају избори за Европски парламент и да исте године Мађарска председава Унији.

„Будите уверени да ћемо све учинити да се тај процес што пре заврши“, поручио је Орбан.

Нехамер је указао да се аустријска подршка огледа у две перспективе, од којих је прва билатерална сарадња са Србијом.

Подсетио је да аустријске компаније спадају у највеће инвеститоре у Србији, да у привреди постоји добра сарадња, пуна поверења, и да предузетници у Србији виде важну локацију која је продуктивна и исплатива.

Друга димензија је, каже, ЕУ и додаје да Европска комисија проверава напредак у приступном процесу.

„Када је у питању аустријска страна постоји јасна подршка српском путу у ЕУ, али и за друге државе Западног Балкана, које су у различитим фазама развоја и напретка. Овај регион и посебно Србија имају важну безбедносно-стратешку улогу и важни су партнери које треба приближити и увести у ЕУ“, истакао је он.

Нехамер је казао да ће Аустрија чинити и даље све што је могуће да помаже Србији на том путу, додајући да је стално испружена рука пријатељства.

Извор: Б92

Ознаке