Србија

ВУЧИЋ РЕКАО ОД КОГА И ОД ЧЕГА ЗАВИСИ ДА ЛИ ЋЕ СРБИЈА МОРАТИ ДА РАТУЈЕ НА КОСОВУ!

Нећемо рат, али то не зависи од нас, већ од међународне заједнице и од тога да ли ће извршити притисак на Приштину и Аљбина Куртија! Идем у Брисел на преговоре с Куртијем, али нисам оптимиста, јер је он показао да не поштује ниједан споразум и да му је једини циљ да протера Србе са Косова и Метохије!

То је поручио председник Србије Александар Вучић уочи данашњег састанака у Бриселу, који је заказан за 8 часова ујутру, у дану када Приштина намерава да новчано кажњава Србе са 150 евра ако одбију такозване ‘РКС’ таблице. Према његовим речима, у Куртијев здрав разум одавно не верује, а мир у јужној српској покрајини зависи пре свега од тога да ли западне силе желе мир или рат. Вучић је истакао и да ће држава бити уз свој народ на Косову и Метохији!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тешко до договора
Председник Србије је рекао да одлагање насилне пререгистрације возила ништа не значи, јер ће то опет бити на дневном реду, али и да је питање жели ли Курти уопште то да одложи.

– Мир на КиМ зависи од западних сила и тога да ли ће притиснути Приштину, да ли они желе мир или не. И ни од чега више. У Куртијев рацио одавно не верујем. Одлагање пререгистрације нам ништа не значи. То вам је као кад студент одложи испит од јуна за септембар и оде на море. А када се врати, чекају га исте муке. Да је Курти хтео да одложи одлуку о пререгистрацији, на коју није имао право, већ би је одложио – казао је Вучић, додајући да је „нечија идеја да Куртију дају могућност одлагања како би Београд нетарали на нешто немогуће“.

– Запитао сам се зашто су из Брисела и мене позвали на разговор, али је јасно да је разлог у томе што међународни представници морају то да представе као да су обе стране криве за овакву ситуацију. Питао сам и Лајчака што ме зову. Они хоће да кажу да су и једни и други криви, да су они све покушали, и да не кажу да је њихово дете искључиви кривац. Дете које љуљају већ 14 година, сада је тинејџер, али неспособан за живот, а то родитељи, земље Квинте, не могу да признају. Ипак, у Брисел идем јер је реч о најмоћнијим земљама, са којима није добро да будемо у сукобу, јер морамо да чувамо мир и стабилност. Ми смо урадили све што смо могли, ако хоће, хоће, ако неће, неће. Рекао сам већ, када вас сатерају у ћошак, колико год да је тешко, немате избора – истакао је Вучић.

Промишљена одлука да не уведемо санкције Русији!

Председник Александар Вучић казао је да Србија није увела санкције Русији јер је то добро промишљена одлука.
– Због тога смо морали да издржимо тешке притиске, али се држава показала снажнијом и озбиљнијом него што су многи мислили. То је добро смишњена одлука, то је добра политика. Политика која осуђује напад на суверену државу, али без увођења санкција зато што знамо ко је све нама уводио санкције и знамо колико је то лицемерно. Тиме држимо и чувамо позицију Србије, како бисмо могли да напад на нашу земљу 1999. године називамо агресијом – рекао је Вучић.
Према његовим речима, Срби са Косова и Метохије неће прихватити кажњавање због регистарских таблица.

– Уколико у спровођењу пререгистрације возила буду учествовале и специјалне јединице косовске полиције, биће пакао на терену! Специјалне јединице косовске полиције немају шта да раде на северу Косова и Метохије. Ако до тога и дође, бићемо уз свој народ, а Срби на Косову и Метохији чуваће своја огњишта. Надам се да се оружани сукоб неће догодити, али не зависи од нас. Ми смо урадили све што је до нас да то избегнемо – нагласио је Вучић.

Српска листа ће бојковати изборе
Александар Вучић оценио је и да ће, како ствари сада стоје, Српска листа бојкотовати изборе расписане на северу Косова и Метохије за 18. децембар, уз напомену да ће бити великих притисака на њих да учествују.
– Приштина није часила часа и одмах је расписала изборе, уместо да је покушала да се договори. Сигуран сам да ће Српска листа бојкотовати изборе. Биће великих притисака да учествује, али не видим решење пре него што се испуне захтеви из дијалога – казао је Вучић.

Шеф државе додао је и да у Брисел не путује зато што мисли да може да се склопи неки договор, већ зато што никоме не жели да пружи разлог да оптужи Србију да не жели дијалог.

– Нисам оптимиста. Нема сумње да је ситуација тежа него у последњих десет година! Нико не треба да мисли да су у питању само таблице. Курти је по ко зна који пут саопштио да од ЗСО нема ништа и да је неће формирати, чиме је рекао да Бриселски споразум не важи за њега, односно важе само они делови који му одговарају. Што се таблица тиче, саопштио је да ће бити четири фазе: прво опомене до 21. новембра, после тога новчане казне, па одузимање таблица и потом одузимање возила. Кап која је прелила чашу била је одлука о смени Ненада Ђурића, командира за север, на шта нема право. Срби су схватили да са тим човеком не постоји могућност за разговор и зато су напустили институције – казао је Вучић.

Протеривање Срба
Председник државе упозорио је и да је Приштина кренула у оперативну акцију смишљену за протеривање Срба са севера Косова и Метохије.

– Једно је легализација позиције косовске војске, за шта би им гласали Рашић, Рада Трајковић и остали. Друго је одузимање права на заступљеност од десет од укупно 120 посланика у парламенту, а треће је наводна декриминализација севера и даљи улазак и формализовање стационирања специјалних снага и албанске полиције и војске на северу. Све то у ствари има за циљ да се протерају Срби са севера! Други део плана је што пре расписивање избора на северу КиМ. Јер ће тако да обезбеде да неки Албанац победи захваљујући 500 гласова које ће да добије, али не од људи који живе на северу, већ ће да дођу из јужне Митровице, Франкфурта и ко зна одакле да гласају, а пријављени су у Бошњачкој махали у северном делу Митровице – објаснио је Вучић, додајући да Срби покушавају да спрече овај Куртијев паклени план.

Неће бити рестрикција струје, има довољно енергената!
Шеф државе је поручио да неће бити рестрикција струје, јер је земља много тога предузела како би обезбедила довољно енергената за зиму, али је упозорио да ових дана много трошимо и гаса и струје иако није толико хладно.
– Јуче смо потрошили 11,74 милиона кубика гаса, много трошимо новца. Тако дневно потрошимо око 12,5 или 13 милиона евра за гас, а грађани врате кроз рачуне само три-четири милиона евра. Очекујем велике проблеме током зиме, али не и рестрикције. Не правимо планове за рестрикције, јер нам велики посао завршавају гасне електране – рекао је Вучић.

– Курти је показао да не жели Србе на КиМ. Прича о некој мањини Срба, а за посланика је хтео некога ко је 30 пута мање гласова добио него посланици Српске листе. Посланици Српске листе не враћају се у парламент, већ спречавају Куртијев паклени план, који је значио да лажни Срби треба да признају да постоји „косовска војска“, која не сме постојати по Резолуцији 1244, и да кажу да нема потребе за ЗСО. И ту је замка и хистерија – закључује Вучић.

Ставили нас у ринг да боксујемо,
а везали су нам руке за конопце!

Говорећи о француско-немачком предлогу за Косово и Метохију, према којем би требало да пустимо лажну државу у чланство у УН, председник Вучић је казао да Запад тим предлогом Србији није дао никакву шансу.
– За разлику од свезналица које га нису ни виделе, ја га нисам детаљно коментарисао иако сам писао детаљан одговор у нон пејперу, који је обиман и озбиљан. То нисам коментарисао зато што сам оставио шансу променама и разговорима. Али ако ме питате, не говорим ни да сам прихватио ни одбио, јер смо за разговоре спремни. И по том папиру смо спремни да разговарамо, али просто нам нису дали шансу. Тај предлог изгледа као да су нас ставили у ринг да боксујемо три рунде, а онда нам везали руке за конопце. Не можемо да паднемо јер смо везани, али бићемо „мртви“ – истакао је Вучић.
Према његовим речима, верује да САД покушавају да убеде Аљбина Куртија да дође до договора, за разлику од ЕУ, посебно Немачке, којима не верује ништа што се тиче Косова и Метохије.
– Верујем да САД покушавају, јер им није потребан сукоб у овом тренутку. Што се тиче ових других, не верујем им ништа по питању КиМ, посебно Немцима. Као што видите, највећи су нам инвеститор, највише волим са њима да радим, али када је реч о КиМ, не верујем им ни реч. Нису нам политички савезници. Ми можемо да рачунамо на себе и то је то, јер нама нико није стварао државу осим нас – истакао је Вучић.

Од 2. децембра почиње исплата увећаних пензија
Председник Вучић изјавио је да ће без обзира на све што се догађа у свету, као што је и најављено, од 2. и 3. децембра пензионери почети да добијају увећане новембарске пензије. Пензионерима ће, како је рекао, заједно са повећањем у јануару пензије бити повећане за укупно 20,8 одсто.
– Задовољан сам због наших пензионера и што можемо то да изгурамо. Биће реализовано и најављено повећање плата и помоћ младима. Знам шта је инфлација, али је у другим земљама инфлација троструко већа од повећања примања – рекао је Вучић.

 

Извор: Информер