Србија

ЗА СРБЕ СУ МОГУЋА ТРИ СЦЕНАРИЈА, ПОСЛЕДЊИ ЈЕ НАЈГОРИ! Какав је епилог хаоса на Косову и Метохији

Извор: jutjub printskrin

Драми која је у суботу започела изласком представника Срба из косовских институција, не назире се крај. Приштини су испоручена два захтева – да се формира Заједница српских општина предвиђена Бриселским споразумом и да се укине пререгистрација возила са ознакама српских градова. Након што су у суботу српски полицајци одложили своје униформе, јуче је у Косовској Митровици одржан велики народни митинг, с којег су српски званичници поздрављали човека са црне листе САД Милана Радоичића. Мишљења су подељена, а према речима саговорника Нова.рс, постоји више могућих епилога.

Цео косовски проблем претходних месеци свео се на регистарске ознаке аутомобила, као да већих мука нема. Кулминирало је одлуком приштинских власти да возачима који нису пререгистровали своја возила на РКС таблице, уручује опомене све до 21. новембра, када би уследило и новчано кажњавање.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Српски део косовске полиције негодовао је против ове одлуке, а затим је суспендован први човек полицијског региона Север Ненад Ђурић.

И то је покренуло низ.

Оставку је дао прво председник Српске листе и министар у косовској влади Горан Ракић, а онда и Игор Симић у име њихових посланика у косовској Скупштини.

Затим редом, судија Апелационог суда и члан судског савета у Приштини Никола Кабаши, градоначелници све четири општине на северу и шеф Регионалне оперативе Митровица Север капетан Александар Филиповић у име запослених у косовској полицији, уз поруку “доста је било“. Слика дана без дилеме били су полицајци поред својих униформи…

У међувремену је у Београду одржана седница владе, а председник Србије Александар Вучић одржао је састанке са кинеским и руским амбасадорима, док је са америчким разговарао телефоном. Тензије су подигнуте на максимум.

Поздрави за Милана Радоичића
Дан након што су представници Срба напустили приштинске институције, у Косовској Митровици је јуче у подне почео велики народни митинг.

Председник Српске листе Горан Ракић рекао је да мандате враћају српском народу који их је бирао, а не Приштини. Он је истакао да су се окупили да пошаљу јасну поруку да је доста шиканирања од стране Приштине – отимањем српске имовине, матретирањем Срба и лажним оптужбама на њихов рачун.

„Доста је! Доста је гажења Бриселског споразума и српског народа. Мирне савести стојим пред вама јер смо учинили све да ово спречимо. Нашим оставкама бранимо Бриселски споразум и право. Ми желимо мир, мир и само мир. Молим вас да не наседате на провокације, ми нисмо реметилачки фактор, ми желимо да се повуку све једностране одлуке о регистарским таблицама и примену Бриселског споразума, да се оснује Заједница српских општина“, поручио је Ракић.

Потпредседник Српске листе Игор Симић рекао је да се боре за мир за све људе.

„Десет година чекамо Заједницу српских општина, десет година чекамо руку помирења, а шта смо добили…“, рекао је Симић и додао:

„Ако будемо јединствени и сложни, не сумњам да ћемо победити. Важно је да терет борбе поднесемо сви подједнако“, рекао је Симић и на крају свог обраћања поменуо и контоверзног косовског бизнисмена који је под санкцијама САД уз речи „поздрављамо брата Милана Радоичића“.

Различита су мишљења о томе да ли је ово још једна представа власти или су ствари заиста измакле контроли.

Блеф Српске листе
Бивши министар за Косово и Метохију Горан Богдановић за Нова.рс каже да су тензија и страх међу грађанима на северу КиМ велики.

“Ситуација је на северу много напета, не зна се шта ће бити сутра, јер је отворен један празан простор где могу да дођу разне групе, људи се боје да Приштина не заузме локалне самоуправе, полицијске станице и заведе терор. Мислим да је изазван само још већи проблем. Ово није решење”, каже Богдановић за Нова.рс.

Тачан број Срба који су напустили институције још није познат, али Богдановић сматра да их може бити неколико хиљада и да они сад практично остају без посла.

“Ово је сигурно рађено у договору са званичним Београдом, овде се ништа не ради без договора са Србијом и без благослова српских власти. Иза ове одлуке сигурно стоје Београд и Александар Вучић, а они су ваљда мислили и на те људе који остају без посла, како ће се њима помоћи. То није пет или 10 људи, у питању је неколико хиљада. Тачан број још не знамо, а видећемо већ за неколико дана и да ли су баш сви Срби изашли и косовске владе, полиције или је ово још један блеф Српске листе. Није искључено да се сви већ за неколико дана врате у институције, али ако томе не буде претходило испуњење неких захтева који долазе са српске стране, онда је све ово бесмислено”, каже Богдановић.

Успешна уцена
Политички аналитичар Бошко Јакшић сматра да оваква ситуација може да траје неко време, али не на дужи рок.

“Лично мислим да је то добар корак, јер је очигледно реч о притиску на власти у Приштини у тренутку кад Аљбин Курти нема политичку стабилност. Дакле, уколико је ово корак који има за циљ да натера Куртија да формира Заједницу српских општина онда је то добар преговарачки корак. Јер, статус кво и то што се цео косовски проблем свео на питање регистарских ознака је бизаран. Чини ми се да овај притисак може мало да размрда и Приштину и Запад. Ми практично сад имамо сукоб две уцењивачке групе. До сада смо имали само једне уцењиваче из Приштине, сад су се укључио и српски уцењивачки потенцијал”, наводи Јакшић.

Сматра да је велики проблем уколико се све ради без икаквог плана.

“Пре свега за људе који живе на северу КиМ. Чињеница је да они деценијама трпе последице због потеза и албанске и српске стране. Ово ће додатно угрозити све оне који су били запослени у администрацији. Уколико унапред није решено да им се омогући новчана помоћ и неки нови извор прихода десиће се исто што и пре неколико година, кад су напустили радна места, па остали без новца и онда се вратили, па онда све то није имало никакав ефекат”, наводи Јакшић једну од опција која нас можда очекује.

Може доћи до сукоба
Да је ствар далеко озбиљнија од уцењивања и уобичајених изрежираних тензија које гледамо месецима и годинама уназад самтра политички аналитичар из Приштине Неџмедин Спахиу. Он за наш лист каже да му се чини да може доћи до сукоба.

“Надам се да је ово још једна представа, али ми је утисак нажалост да се спрема ратни чин, да се приближавамо сукобу. Изгледа да је Србија одбила предлог Немачке и Француске, да се све зато додатно компликује и да је на помолу сукоб, а онда ће све решити НАТО. Код приштинских власти је све ово имало одјека и мишљење је да се ради о опасној ствари. Ово што су полицајци урадили тумачи се и као њихова припрема, као потенцијална снага за неки сукоб”, закључује Спахиу.

На питање да ли постоји икаква шанса да Приштина пристане на захтев да се формира ЗСО Спахиу каже:

“ЗСО важи само као трампа за признање од Србије. Та опција важи само ако Београд пристане да призна независност Косова”, наводи Спахиу.

 

 

Извор: Нова