Србија

ЗАГРЕБ: СРБИЈА НЕ МОЖЕ У ЕУ ДОК НАМ НЕ ИСПЛАТИ НОВАЦ! Ево за шта траже одштету од нас!

Опструкције и притисци на Србију од стране Хрватске се настављају и даље!

Наиме, како пишу загребачки медији, Хрватска сада жели да блокира преговоре о чланству Србије у Европској унији све док им се не исплате милијарде евра ратне одштете и не реше питања несталих.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хрватски лист 7дневно наводи да њихов премијер Андреј Пленковић већ разрађује план, чија је окосница захтев Србији да плати ратну одштету и реши питање несталих, а у супротном, Хрватска ће блокирати преговоре о чланству наше земље у ЕУ.

Раде на томе – У Пленковићевом тиму све отвореније се говори да би Хрватска могла, а по неким верзијама приче и морала, блокирати српски улазак у ЕУ све док се не реше сва отворена питања у односима између две државе, што се односи и на питања несталих, али и на ратну одштету – наводи овај лист и додаје да би у овом случају Пленковић раскинуо коалицију с Милорадом Пуповцем, лидером СДСС.

Иако овај лист не наводи износ тражене одштете, у ранијим написима тамошњих медија често је спомињан износ од чак 43 милијарде евра!

Сам Пленковић је прошле године на Хрватском сабору рекао да Загреб није сметнуо са ума подизање тужбе против Србије и захтева за ратну одштету, додавши да се на томе ради.

Председник Савеза Срба у региону и посланик Миодраг Линта каже да је мишљење Загреба ирелевантно за улазак Србије у ЕУ, већ да су важнији односи које имамо са званичним Бриселом, Берлином, Паризом, али и Вашингтоном.

– Није ништа ново да Хрватска води непријатељску политику према Србији, овакве и сличне скандалозне најаве служе само за прикупљање политичких поена унутар њихове земље. Не треба да се оптерећујемо њиховим опструкцијама, уценама и подметањем, већ да, као држава, тражимо разговор на тему имовине која је отета од наших грађана, али и од српских фирми и предузећа, ту је и више од пола милиона прогнаних… Треба да се позовемо да Бечки споразум о сукцесији, који се бави приватном својином и стеченим правима, а има већу правну моћ од хрватских закона – каже Линта за Курир.

Нереално Саво Штрбац, директор Документационо-информативног центра „Веритас“ каже за Курир да све ово није изненађујуће јер Хрватска стално и на све начине покушава да опструише улазак Србије у ЕУ.

– Од свих њихових захтева, ратно обештећење је најмање реално, јер су и Хрватска и Србија тужиле једна другу за геноцид Међународном суду правде, а пошто су ти тужбени захтеви одбачени, тешко да може да се говори о ратном обештећењу. Али Хрватска ће увек наћи неки нови разлог за претње и условљавање Србији, да ли ратна одштета, да ли питање несталих, да ли граница с Дунавом… – сматра Штрбац.

Да подсетимо, недавно је управо Хрватска стопирала Србији довод нафте преко нафтовода Јанаф у склопу новог европског пакета санкција Русији, а премијер Пленковић казао је тада да „сву нафту коју Србија треба, може имати – осим руске“.

 

Извор: Курир