Свет

ЗАХТЕВ ДА СРБИЈА УВЕДЕ САНКЦИЈЕ РУСИЈИ САМО ЈЕ МАСКА ЗА НЕШТО МНОГО ГОРЕ!

Фото: Pixabay

ЧАК и да у једном тренутку подлегнемо притиску Европске уније и уведемо санкције Русији због сукоба у Украјини, ту не би био крај захтевима Брисела.

Као још један доказ таквом сценарију у прилог иде и последња усвојена резолуција Европског парламента у којој осим препорука да се придружимо кажњавању Москве стоји и она о међусобном признавању тзв. Косова и Србије.

Председник Александар Вучић изјавио је да „ако је захтев 79 одсто посланика ЕП тај да признамо независност Косова, а то је најважнија препорука, онда се потврђују његове речи да ће нас, све и да уведемо санкције Русији, потапшати по рамену, али ће онда стићи нова резолуција са неопходним признавањем Косова“:

– Знам да постоји део јавности који би да дисциплинује и председника и Владу, да нам објасне како морамо под хитно да уведемо санкције, јер је то у најбољем интересу земље, док је све остало лоша политика за Србију, због које ћемо да останемо без ЕУ пута. Али, прескочили су да прочитају део који говори да морамо да признамо независно Косово, па питам све те људе, који хоће да нам говоре о нечијој добронамерности, што су то сакрили?

Зашто не обавестимо грађане шта стварно траже од нас, а теже је од санкција Русији, о којима слушам више од 270 дана?

Вучић је додао да се није нарочито „узбудио и узнемирио због препорука ЕП“.

– Докон поп и јариће крсти. Изгледа да им све иде као по лоју, па су забринути за наше одлуке. Хвала им за бригу, нисмо заинтересовани за међусобно признавање са Приштином.

А, што се тиче санкција Русији, Србија уме сама да доноси одлуке и разуме потребе своје земље и грађана. Честитам Европи, јер су, „усрећили“ своје земље и народе санкцијама Москви. Ми ћемо да наставимо да слушамо све што говоре, да показујемо поштовање, а одлуке ћемо да доносимо у интересу нашег народа и државе.

Премијерка Ана Брнабић истакла је да не очекује да ће Европска комисија поступити по препорукама парламента јер не види ниједан правни основ за то.

– Сигурна сам да препорука ЕП није ни у складу са међународним правом, нити са резолуцијом СБ УН 1244. Тај документ је супротан резолуцији СБ УН тако да ја немам очекивања да ће Европска комисија поступити по тим препорукама. Преговарачки оквир је у складу са Резолуцијом СБ УН 1244, даје прецизну методологију за преговарање, можете назадовати само ако немате значајан напредак у области владавине права и ништа друго.

Тај оквир сасвим јасно ставља као дефиницију да усклађивање са спољном и безбедносном политиком ЕУ мора бити постепено и треба да буде 100 одсто у тренутку када се приступи ЕУ – рекла је Брнабићева и додала да не зна на основу чега мењају стандарде и оквире преговора или желе да их промене.

Сузана Грубјешић, из Центра за спољну политику, каже за „Новости“ да препоруке Европског парламента не морају да усвоје ни Европски савет ни земље чланице, али да је ЕП машинерија за притисак.

– Политику ЕУ води пре свега Савет, па Европска комисија, па тек онда парламент. У политици проширења ЕП нема превелику улогу, осим што на крају усваја одлуку о чланству. Ми од 2014. године, када су почели преговори, знамо шта је потребно да испунимо, а то је поглавље 35 које подразумева нормализацију односа са Приштином, као и поглавља 23 и 24 која се односе на владавину права и безбедност. Од 24. фебруара када је почела агресија Русије на Украјину, међу те политичке услове придодат је и онај о увођењу санкција Москви и усклађивању спољне политике Србије са ЕУ – објашњава Грубјешићева и додаје да све и да уведемо мере према Русији, остају још два важна услова – нормализација са Приштином и напредак на пољу владавине права.

Иначе, Европски парламент је редован у разним критикама Србије. Они су нас опомињали због неслободе медија, мањка аутономије за Војводину, људских права, проблема око организације „Еуропрајда“, мурала генералу Ратку Младићу…

ФОНДОВИ НИСУ УГРОЖЕНИ

У ДОКУМЕНТУ ЕП помиње се замрзавање фондова за Србију. Ипак, министарка за европске интеграције Тања Мишчевић објаснила је да је у питању „необавезујући документ који не покреће никакву активност“:

– Резолуција је заправо резултат погрешне перцепције о Србији у ЕУ, јер је фокусирана само на усклађивање у процентима са спољнополитичким ставовима ЕУ или, да преведем, санкцијама према Руској Федерацији.

 

Извор: Новости

 

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

новембар 2022.
П У С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930