Русија

Запад у шоку! ЛАВРОВ ОТКРИО: Русија се удружује са још једном нуклеарном силом

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је након разговора са министром иностраних послова Индије Субрахмањамом Џајшанкаром рекао да су руска и индијска страна разговарале о заједничкој производњи наоружања.

– Детаљно смо разговарали о стању и изгледима за војно-техничку сарадњу, укључујући заједничку производњу савремених врста наоружања – рекао је Лавров.

Индија наставља да купује руску нафту

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Индија ће наставити да купује руску нафту јер је то повољно за земљу, саопштио је министар спољних послова Субрахмањам Џајшанкар после састанка са руским колегом.

Индија је постала други највећи руски купац нафте после Кине, при чему њене рафинерије купују по нижој цени руску нафту коју западни купци избегавали због руске инвазије на Украјину.

Индија, трећи по величини светски увозник нафте и традиционални савезник Русије, није експлицитно осудила руску „специјалну војну операцију у Украјини“, а данашњи састанак између Џајшанкара и његовог руског колеге Сергеја Лаврова је пети по реду ове године.

– Наша је основна обавеза да осигурамо да индијски потрошач има најбољи могући приступ међународним тржиштима (нафте и гаса) под најповољнијим условима. У том погледу, сматрамо да нам функционисање односа између Индије и Русије доноси корист. Дакле, ако од тога имам корист, наставићу с тим – рекао је Џаишанкар.

Његова изјава долази месец дана уочи одлуке Сједињених Држава и њених савезника у Групи седам богатих земаља света које су предузеле кораке да ограниче цене руске наке нафте како би онемогућиле Русију да остварује профити од извоза „црног злата“.

Америчка министарка финансија Џенет Јелен, која би требало да посети Индију ове недеље, изјавила је да ће Индија имати корист од ограничења цене руске нафте и да се САД надају да ће то искористити, према извештају који је објавио Мани контрол.

 

Извор: Танјуг