Свет

ЗАПАД У СТРАХУ: Путинова раширена мрежа шпијуна спремна на све (ВИДЕО)

Прошло је мање од седам дана након што су шведски званичници ухапсили руски пар под оптужбом за шпијунирање, откривени су нови детаљи.

Истраживачка кућа Беллингцат открила је да ухапшени муж и жена поседују стан у истој московској згради у којој је смештено још неколико високорангираних запослених ГРУ-а, руске војне обавјештајне службе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Остали познати становници зграде укључују наводне саучеснике у тровању Новичоком и надзорника дезинформационе кампање о лету 17 „Малаyсиа Аирлинеса“, пише Медуза, преноси Јутарњи лист.

Као што је раније објављено, два руска имигранта и наводни шпијуни ухапшени су у Стокхолму 22. новембра.

Истраживачи у публикацијима „Еxпрессен“ и „Доссиер Центер“ идентификовао је осумњичене као Сергеја Сквортсова (59) и Елену Кулкову (58).

У Шведској живе од 1997. године, па уз руско имају и шведско држављанство.

Према оптужбама поднесеним Окружном суду у Стокхолму, осумњичени су активно шпијунирали од 2013. године.

Истраживачки новинар Христо Грозев открио је да су пар и њихова ћерка уписани као власници стана у Москви у улици Зорге 36. Нејасно је, ипак,да ли је пар икада тамо живео.

„Беллингцат“ такође јавља да у суседном стану до шпијунског пара живи генерал-мајор ГРУ-а Денис Сергејев (тајно име: Сергеј Федотов), наводни саучесник у тровању Скрипаљевих. Сергејев је такође наводно био умешан у тровање Новичоком бугарског бизнисмена Емилиана Гебрева 2015. године.

У истој згради живи и генерал-мајор Андреј Аверјанов, шеф ГРУ јединице 29155 (познате по извођењу страних убистава). Између осталог, Аверјанов је био и командант операције која је изазвала експлозије у складиштима муниције у Врбетицама у Чешкој 2014. У тој операцији учествовали су и наводни запослени ГРУ-а, познати по именима Александар Петров и Руслан Боширов.

Осим њих, у згради се налази и генерал-мајор Андреј Иљченко, који је, према „Беллингцату“, одговоран за вишеструке кампање дезинформисања ГРУ-а.

На пример, према изворима „Беллингцата“ из руске публикације „Тхе Инсидер“, Иљченко је надгледао сарадњу између бивше новинарке РТ-а Јане Јерлашове и холандског држављанина Макса ван дер Верфа, који су ширили лажне вести о лету 17 „Малаyсиа Аирлинеса“.

Након што је „Тхе Инсидер“ објавио тај извештај, полиција је претражила стан главног уредника Романа Доброхотова у склопу случаја који је теретио ван дер Верфа за клевету. Доброхотов је убрзо након тога побегао из Русије.

Према шведским властима, Сергеј Сквортсов и Елена Кулкова поседовали су разна предузећа у земљи, укључујући и оне за давање ИТ услуга, као и фирму добављача поморске бродске и авионске опреме.

„Беллингцат“ тврди да је једну од компанија де факто контролисао пензионисани пуковник ГРУ-а преко друге фирме са седиштем на Кипру.

Пар је такође био у контакту и са шведским обавештајцима.

Испоставило се да је ћерка пара делила стан са сином бившег високог званичника МУСТ-а, шведске Војне обавештајне и сигурносне службе.

Упозорење

Након што су осумњичени руски шпијуни Сергеј Сквортсов и његова супруга Елена Коулкова ухапшени у Шведској, бивши агент МИ6 упозорио је како Русија има раширену мрежу агената у Уједињеном Краљевству који би могли да убију по наређењу.

Бивши шпијун Јулиан Ричардс рекао је да је Москва постала толико ефективна у шпијунирању у Британији да обавјештајне агенције „не знају“ колико је одметнутих оперативаца активно у Великој Британији.

Извор: Јутарњи/Ослобођење.ба