Србија

ЗБОГ ОВОГА СЕ РАСПАДА КУРТИЈЕВА ЛАЖНА ВОЈСКА!

Војска лажне државе Косово у тоталном је расулу.

Такозвани КБС готово сваке недеље напусти бар по један припадник жалећи се на мале плате и застарелу опрему. Ове године илегалну војску напустило је 70 војника, а приштински тзв. министар одбране Арменд Мехај признао је пре неколико дана да је само у 2021. години више од 50 припадника отишло из тзв. КБС и додао да је потребна анализа којом ће се утврдити разлози због којих војници дају отказе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према сазнањима Ало!, забележено је да су припадници тзв. КБС годину дана радили без плата и да немају чак ни униформе и чизме. Један од бивших припадника приштинске тзв. војске у захтеву за раскид уговора навео је да годинама користио исте чизме и да их је већ неколико пута носио на оправку код обућара из комшилука.

– Ја сам у души војник, али немам услове за рад. Чизме су старе неколико година, носио сам их код комшије обућара да их ушива и лепи. Плата коју примам није довољна ни за хлеб, млеко и пола килограма меса дневно. Деца и супруга су више гладни него што су сити, па позајмљујемо новац од пријатеља и наших родитеља – навео је некадашњи припадник тзв. КБС.

ОДЛАЗЕ СВАКЕ ГОДИНЕ

Његове речи најбоље илуструју стање у лажној држави Косово, али и политику Аљбина Куртија. Популиста, испуњен мржњом према Србима, управо ове војнике планирао је да шаље на север КиМ да узнемиравају српски живаљ.

Бивши командант тзв. Косовских безбедносних снага генерал Кадри Кастрати рекао је да је веома штетно то што „особље напушта тзв. КБС“.

– То се дешава због високе инфлације, а плате се уопште нису помериле. Плата војника је минимална, 380 евра, опрема је застарела – навео је Кастрати. Бивши такозвани министар одбране Антон Ћуни каже да је на основу извештаја приштинског тзв. министарства одбране јасно да је током осам месеци ове године тзв. КБС напустило 70 припадника.

РАДИЛИ БЕЗ ПЛАТЕ

Бивши пуковник тзв. КБС Африм Весељи каже да је напуштања било и раније, али да се у последње време број одлазака припадника знатно повећао. Он сматра да је главни разлог напуштања економске природе и додаје да су у време док је он био у служби плате биле још мање него данас.

– Једну годину смо радили без плате, а онда смо девет година примали по 200 евра – рекао је он.

Стручњак за безбедност Илија Животић казао је за Ало! да је Аљбин Курти улагао новац у мегаломански пројекат тзв. војске из популистичких разлога.

– Оно мало новца којег има у приштинској каси, уместо у развој грађанског друштва, Курти је улагао у мегаломански пројекат тзв. војске из чисто популистичких разлога. Тако је дошао у ситуацију да је стање друштва, грађанских права и слобода на нивоу 19. века, а са друге стране ни тзв. војску није успео да опреми. Све то резултирало је разочарењем и оно мало људи који су се пријавили да буду део тзв. КБС – рекао је он, и подвукао да једина војна формација на КиМ може да буде КФОР, а не нека приштинска војска.

Крали донације са Запада
Вишемилионски износи последњих година пристизали су са Запада, а који су били намењени тзв. КБС. Међутим, значајан део тих средстава је ненаменски утрошен и завршио је код политичких властодржаца из Приштине. Ментори тзв. Косова са Запада „провалили“ су вишемилионске крађе, па све ређе шаљу новац за наоружање и куповину опреме. То је један од разлога због којег је Приштина основала Фонд за безбедност у који грађани могу уплаћивати добровољне прилоге. До сада никада није саопштено колико новца се налази на рачунима овог Фонда, нити у које намене је трошен.

 

Извор: Ало