Свет

ЗЕЛЕНСКИ: ОВАЈ ДОГАЂАЈ ЈЕ ПОЧЕТАК КРАЈА РАТА! Корак по корак ослобађамо окупиране територије

Фото: Фејсбук принтскрин

Председник Украјине Володимир Зеленски тријумфално је данас прошетао улицама града Херсона и оценио да руско повлачење одатле представља „почетак краја рата“, али је исто тако признао да украјинска војска плаћа крупну цену за своје одлучне напоре да потисне окупатора.

Поновно заузимање Херсона један је од највећих успеха Украјине у готово деветочасовном рату, и још један је болни ударац Кремљу, а могло би да послужи као одскочна даска за даље напредовање унутар окупираних територија, оцењује Асошиејтед прес.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Велики делови источне и јужне Украјине још су под руском контролом, укључујући две трећине Херсонске области, а ослобођени главни град области и даље је у домету руске артиљерије и пројектила.

Тешке борбе настављене су у другим крајевима Украјине, а руска државна агенција РИА Новости известила је да је окупирани град Олешки на супротној обали Дњепра у односу на Херсон, дошао под удар украјинске артиљертије.

У Херсону, Зеленски је доделио медаље војницима и позирао са њима за селфије, уз давање изјава непокорности.

„Ово је почетак краја рата. Корак по корак долазимо до свих привремено окупираних територија“, рекао је, међутим, он се и суморно осврнуо на последице борби, у смислу да су оне „однеле најбоље хероје“ Украјине.

Крај руске окупације Херсона обележен је вишедневном прославом, али зима надолази, а његових 80.000 преосталих становника је без грејања, воде и струје, и мањка му хране и лекове.

Зеленски је изјавио да је град засут потезним и нагазним минама, а украјинске власти кажу да постоје знаци ратних злочина, као и на другим ослобођеним територијама.

Руске снаге су „уништавале све на свом путу, растуриле су читаву напонску мрежу“, рекао је председник Украјине.

У међувремену, телекомуникациони оператори су саопштили да је у Херсону васпостављена мрежа мобилне телефоније а регионални гувернер је рекао да ће бежична интернетска мрежа почети да ради од сутра.

Русија је у октобру припојила четири окупиране области у Украјини – Херсонску, Запорошку, Доњецку и Луганску, а на основу референдума изрежираних у Москви након великих успеха украјинске војске у области Харкова на североистоку земље. Већина земаља света не признаје резултате тих референдума и назива их лажним.

 

Извор: Курир