Свет

ЖЕСТОКА СВАЂА НА ЗАПАДУ! ЕУ полудела на САД , искористили су нас!

Сједињене Државе настоје да искористе енергетску кризу у ЕУ како би максимизирале профит, што је изазвало огорчење међу Европљанима који су увидели „право лице савезника“, пише Синхуа

Како новине примећују, све је очигледнији обрнути ефекат антируских санкција које је увела Европска унија: недостатак енергетских ресурса довео је до повећања трошкова производње и наглог раста цена, пада предузетништва и животног стандарда становништва. У исто време, Сједињене Државе су искористиле ситуацију, не само што су региону продавале енергенте по надуваним ценама, већ и намамиле европске компаније себи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Америка свим силама покушава да искористи енергетску кризу како би максимизирала профит. Видевши право лице „савезника“, Европљани су постали забринути и огорчени – пише Синхуа.

Конкретно, француски председник Емануел Макрон жалио се да је цена америчког природног гаса који се продаје у Европу три до четири пута већа него на домаћем тржишту.

Истовремено, многи аналитичари примећују да Вашингтон сада „европску кризу“ претвара у „америчку прилику“, наводи се у чланку. Постоје докази да би Закон о смањењу инфлације, који је ступио на снагу у САД у августу ове године, могао да погорша смањење производње у зони евра, при чему званичници ЕУ страхују да би пореске олакшице САД довеле блок у неповољан положај и приморале компаније да убрзају трансфер производње.

– Одлив богатства и производних капацитета у Америку алармирао је Европу. Неки економисти и представници индустрије упозоравају да би тренутна ситуација могла имати далекосежне последице – резимира Синхуа.

Западне земље суочене су са растом цена енергената и налетом инфлације због увођења санкција Москви и политике напуштања руског горива. Након поскупљења горива, пре свега гаса, европска индустрија је у великој мери изгубила своје конкурентске предности, што је погодило многе секторе привреде. Немачка и друге земље ЕУ доживљавају рекордну инфлацију у последњих неколико деценија.

Европски аналитичари су открили да су САД промениле услове пословања за европске фирме које се преселе из Европе у САД. То је директан атак на ЕУ што се нарочито одражава на Немачку одакле велике фирме због високих трошкова буквално беже и селе се у Сједињене Државе.

 

Извор: Информер

Ознаке