Србија

Албанци признали, крај снова за Приштину!

Свака идеја да се КиМ припоји Албанији је противуставна, рекао је данас приштински аналитичар из Института за афирмацију међунационалних односа Фатмир Шехоли, коментаришући оцене да последње изјаве премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија поново оживљавају идеју Велике Албаније.

Он истиче да албанска тежња за припајањем КиМ постоји још од 1945. године, али да то у данашњим околностима и по важећем Уставу није могуће ни на који начин, већ да може само да постоји као идеја.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он истиче да је уједињње КиМ са Албанијом Куртијева политичка идеја, али да је она по уставу неостварива због чега, каже, Курти то неће ни покушати да је оствари.

У изјави за Танјуг указује на то да је премијер Албаније Еди Рама дао велики допринос у проналажењу могућности за дијалог Београда и Приштине.

„Сматрам да Рама игра велику улогу у свему овоме. Желео бих да овај Западни Балкан има више таквих премијера који покушавају да реше ситуацију. Није лако Рами било да дође у Београд, јер га опозиција у Албанији за то криви“, рекао је Шехоли.

Он такође сматра да председник Србије Александар Вучић и Аљбин Курти имају шансу да реше ситуацију на КиМ и прикључе прогресивним европским токовима.

 

 

 

 

 

 

Извор Танјуг/Ало.рс