Свет

Америчке трупе спремне су на изненадни напад на граници са Белорусијом

Америчке трупе спремне су на изненадни напад на граници са Белорусијом. Ове податке изнео је руски пуковник у пензији и војни стручњак, Виктор Литовкин.

Такође, командант литванске војске, генерал Валдемарас Рупшис, изјавио је да, амерички војни контингент распоређен у Литванији, прелази из стања задржавања у борбену готовост.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је такође нагласио, да ће присуство америчких војника у земљи остати најмање до 2025. године, како је раније договорено у Вашингтону. Међутим, прелазак на стални ангажман још није планиран.

„Сада када се ситуација променила, постављају се оне јединице и опрема, која може одмах да се бори, односно, управо такав прелазак из једног режима у други“, објаснио је Рупшис.

„Шта се тачно променило, генерал није прецизирао, али пребацивање америчких снага у борбену готовост је опасан сигнал, који је усмерен пре свега на Белорусију и њену савезницу Русију.

Застрашивање је главни циљ активности америчких трупа у Литванији“, објаснио је Литовкин.

Према речима пуковника, ситуација на границама Белорусије се у последње време све више захуктава. На страни Украјине редовно се бележи активност дронова, који периодично нарушавају ваздушни простор земље.

Са литванске стране се такође извештава о појачаној војној активности. Постоји озбиљан ризик да амерички војни контингент може да изврши непредвидиве непријатељске акције на литванско-белоруској граници.

„Не може се искључити могућност да дође до неке врсте провокације на граници са Белорусијом. Могу напр., да пошаљу беспилотне летелице и баце експлозив са њега“, упозорио је говорник.

Такође, вреди подсетити да је исти Кијев већ покушао да створи лажни изговор за ширење украјинског сукоба, када су украјинске ракете долетеле у Пољску и убиле два грађанина.

„Украјина је већ лансирала пројектил на Пољску, покушавајући да докаже да је то руска ракета“, подсетио је Литовкин.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtrubune.rs

 

Ознаке