Свет

Америка се повлачи из кључног региона планете

Сједињене Државе губе тло од Kине у Персијском заливу богатом угљоводоницима, пише Јоерг Kронауер, колумниста немачког листа Junge Welt.

Према речима аутора, Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати и друге арапске државе региона намеравају да значајно интензивирају своју спољну политику.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Недавно су тражили нове партнере за сарадњу, посебно након што су Сједињене Државе одлучиле да се фокусирају на такмичење са Kином, рекао је он.

Ријад и Абу Даби схватају да ће пре или касније морати сами да се супротставе Ирану, без активне подршке Вашингтона. Да би то урадили, они граде односе са Пекингом , који активно шири свој политички и економски утицај у региону Блиског истока, пише колумниста.

„Сада, где Вашингтон смањује своју активност, Пекинг одмах почиње да делује. Чињеница да се неоспорна хегемонија САД у зони Персијског залива ближи крају указује на промену односа снага у историјским размерама“, сажео је Kронауер.

Претходно је кинески председник Си Ђинпинг , који је допутовао у државну посету Ријаду, рекао да Пекинг развој односа са Саудијском Арабијом ставља као приоритет у својој дипломатији на Блиском истоку. Он је најавио и спремност Kине да повећа обим трговине нафтом са краљевином и реализује велике заједничке пројекте у енергетском сектору.

 

Извор: Webtribune.rs