Свет

АМЕРИКАНЦИ БИ ДА ИЗБАЦЕ РУСИЈУ, СПРЕМАЈУ ПАКАО И КИНИ!

Фото: Јутјуб

Америка намерава да избаци Русију из групе 20 најразвијенијих земаља света (Г20) и других међународних организација.

Конгресмени у САД постигли су договор о предлогу закона о националној одбрани за 2023. са баснословним буџетом од 858 милијарди долара, у којем се, осим подршке Украјини и наоруижавања Тајвана, као један од циљева наводи и избацивање руских званичника из Г20.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Агресивна политика
Америка, према нацрту новог закона, намерава да „створи препреке“ за даље учешће Русије у раду Г20 и других међународних економских организација, попут Банке за међународна поравнања, Борда за финансијску стабилност и Међународне асоцијације за надгледање осигурања.

„Политика САД јесте да искључи Русију из тих међународних организација, те је неопходно предузети одређене кораке како би то било остварено“, наведено је у објашњењу закона о војном буџету САД.

Осим тога, за слабљење Русије новим законом је предвиђено и додатних 800 милиона долара за нови пакет војне помоћи Украјини, што је 500 милиона више него што је председник САД Џо Бајден на почетку захтевао. Америка је досад Кијеву дала око 19 милијарди долара вредно наоружање, те су новим законом предвиђена и средства за надомешћивање залиха оружја, које су испражњене због Украјине.

Пропашће покушаји САД да изолује Русију
Заменик министра спољних послова Русије Александар Грушко изјавио је да су покушаји Америке да избаци његову земљу из Г20 осуђени на пропаст.
– Видимо да је западна политика сада усмерена на изолацију Русије, што је већ пропало, као што е пропасти и сви покушаји да Русија буде избачена из Г20 и другим међународних организација – рекао је Грушко, истичући да већина света не подржава такву политику САД.
Кад је реч о супродстављању Пекингу, Вашингтон је планирао да издвоји чак десет милијарди долара за „безбедносну помоћ“ Тајвану, које би то кинеско одметнуто острво требало да добије у наредних пет година. Осим тога, САД ће дати и додатних 11,5 милијарди долара за Пацифичку иницијативу одвраћања, што је такође усмерено за напад на Кину. Како је наведено, те паре су намењене супродстављању претњи, коју представља Пекинг, и ширењу америчке војске у Индо-пацифичком региону.

Нови амерички закон предвиђа и огромна средства за развој хиперсоничног оружја и куповину постојећих система наоружања, укључујући борбене авионе Ф-35 компаније „Локид Мартин“ и бродове компаније „Џенерал дајнамикс“.

Републиканци поклекли
Очекује се да ће предлог закона овог месеца проћи гласање у Сенату и Представничком дому, будући да су споразум о нацрту постигле заједнички демократска и републиканска странка. Након тога ће бити послат америчком председнику Џозефу Бајден на потписивање како би и формално био усвојен.

Иначе, нови закон о националној одбрани САД за 2023, односно војни буџет, већи је за чак 45 милијарди долара од онога који је Бајден тражио. Упркос томе што су се републиканци бунили због милијарди већ издвојених на помоћ Украјини, на крају су ипак пристали да и наредне године тој земљи дају позамашну суму за оружје.

Путин: Русија ће се бранити свим расположим средствима!
Руски председник Владимир Путин јуче је поновио да ће Москва наставити доследну борбу за своје националне интересе, прво мирним средствима, а ако то не помогне, и свим другим, доступним средствима.
– С наше стране може бити само један одговор: доследна борба за наше националне интересе. Тако ћемо наставити. Нека нико ни на шта друго не рачуна. Да, то ћемо чинити различитим начинима и средствима. Пре свега, наравно, желимо мирним путем. Али ако ништа друго не преостане, бранићемо се свим средствима која су нам на располагању – нагласио је Путин на састанку националног савета за људска права.
Према његовим речима, специјална војна операција је можда и дуг процес, али припајање нових територија је значајан резултат за Русију – Азовско море је постало руско унутрашње море.
– Шта има да се крије. Азовско море је постало унутрашње море Руске Федерације. То су озбиљне ствари. Још се Петар Велики борио да дође до Азовског мора – рекао је он.
Говорећи о мобилизацији, он је саопштио да се од 300.000 мобилисаних, у зони специјалне војне операције налази 150.000 људи, од којих 77.000 директно учествује у борбеним дејствима. Он је истакао да за сада нема потребе за додатном мобилизацијом.
Осврћући се на оптужбе да у зони војних операција постоје неки „логори за дезертере“, шеф Кремља је рекао:
– Ми немамо никакве зоне, логоре, све су то глупости, лажи који немају основа.
Путин је додао да, за разлику од Руса, Украјинци своје дезертере стрељају јавно пред стројем.

 

 

Извор: Информер