Србија

АМЕРИКАНЦИ ЖЕСТОКО КРИТИКОВАЛИ КУРТИЈА! Да ли је могуће да су овом изјавом стали на српску страну?

Амбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер поручио да су насиље и застрашивање неприхватљиви, дан након што је косовска полиција наоружана упала на север Косова како би припремила терен за нелегалне изборе

Сједињене Америчке Државе послале су јасну поруку такозваном премијеру лажне државе Косово Аљбину Куртију да је угрожавање живота Срба у јужној покрајини недопустиво и да мора одложити локалне изборе на северу КиМ које је нелегално расписао за 18. децембар!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Само дан након што је „косовска полиција“ наоружана упала у три српске општине како би припремила терен за нелегалне изборе огласио се амбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер, који је поручио да су „насиље и застрашивање неприхватљиви“.

За осуду
Ховенијер је посебно нагласио да у овом тренутку не постоје услови за одржавање избора на северу Косова.

– Сједињене Државе осуђују оне који су применили насиље током инцидената на северу Косова. Прибегавање насиљу и застрашивању, укључујући употребу експлозивне направе, и угрожавање живота никада није прикладан метод протеста, ни под којим околностима. САД су забринуте што у овом тренутку не постоје услови за одржавање избора касније овог месеца на северу Косова. Сигурност и безбедност свих грађана Косова треба да буду највиши приоритет. Тражимо од свих укључених да буду уздржани – написао је Ховенијер на Твитеру.

Реаговао је и амбасадор Немачке у Приштини Јорн Роде, који је осудио инциденте на северу КиМ од уторка 6. децембра и изразио забринутост да нису створени услови за одржавање избора.

Курти сад хапси вино?!
Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић открио је да се десио нови Куртијев удар на Србе јужно од Ибра, односно на српско вино?!?

– Курти је послао своју полицију у центар Велике Хоче да једној од најстаријих виница Петровић одузме 40.000 литара вина! Мештани су се окупили да бране свог комшију јер неће да дозволе Куртијево иживљавање и терор! – написао је Петковић.

С друге стране, из Куртијеве „владе“ поручују да је одржавање избора „уставна обавеза“.

– Грађанима на северу Косова потребно је да их неко заступа, док су косовским институцијама потребне легитимне вође са севера. Очекујемо процену ситуације на северу од наших органа безбедности за даље кораке – рекао је портпарол „владе“ у Приштини Перпарим Кријезију.

И док се такозвани премијер лажне државе Аљбин Курти јуче није оглашавао, реаговало је „косовско председништво“, које је саопштило да институције процењују да ли избори на северу треба да се одложе.

– „Председница“ Вјоса Османи ће, уколико буде захтева за одлагање избора, по пракси Венецијанске комисије позвати политичке субјекте на консултације и потом одлучити. Али „председништво“ покреће то питање тек након оцене надлежних безбедносних институција и подношења захтева за одлагање избора од стране Централне изборне комисије – рекао је Беким Купина, саветник Вјосе Османи.

У међувремену је Централна изборна комисија (ЦИК) наставила припреме за изборе, па је јуче утврђен редослед кандидата и политичких субјеката за два изборна процеса у четири општине на северу КиМ.

– Упркос изазовима, ЦИК остаје посвећен извршавању својих дужности. После жреба следи штампање листића, али не знам докле можемо да стигнемо у изборном процесу. После онога што смо видели у уторак, јасно је да је наш приступ северу Косова ограничен – рекао је председник ЦИК Крешник Радоњићи.

Послушаће он
Коментаришући последње инциденте на КиМ и захтев Сједињених Америчких Држава за одлагање локалних избора на северу, Стевица Деђански из Центра за развој међународне сарадње истиче да је сигуран да ће Курти послушати Американце.

– Прво амерички амбасадор јасно каже да САД нису за то да се одрже избори, а онда се најављује долазак специјалног америчког изасланика Габријела Ескобара, који у Приштину стиже у понедељак. Рекао бих да су то два синхронизована догађаја, која говоре да су Американци изгубили живце са Куртијем. Или он ради више него што му дозвољавају, па им тако квари планове, или све то буквално ради на своју руку, не консултујући се са њима. Како год, сигуран сам да ће натерати Куртија да постане послушан – закључује Деђански.

ФАТМИР ШЕХОЛИ, МЕЂУЕТНИЧКИ ОДНОСИ
У актуелној ситуацији на северу Косова локалне изборе требало би одложити, јер ниједан живот невиних људи није вредно изгубити због спровођења закона. То може да сачека када се створе реалне околности за одржавање избора.

Кфор упао у вртић у Лепосавићу?!
Два џипа Кфора јуче су око 13 часова ушла у двориште дечјег обданишта „Наша радост“ у Лепосавићу!
Припадници Кфора били су наоружани, а када су их запослени у вртићу упитали шта ту раде, нису желели да комуницирају са њима.

– Све се то догодило док су деца спавала. Припадници Кфора су од нас онда кратко затражили да се отвори капија главног улаза како би изашли из круга вртића, што су недуго потом и урадили – рекао је за локалне медије један од запослених у вртићу.

Извор: Информер