Свет

АРКТИЧКА ОЛУЈА ПАРАЛИСАЛА САД: Очекује се температура од -45, упозорено 200 милиона људи, отказано хиљаде летова

Фото: Твитер принтскрин

Артичка олуја Елиот почела је у своје хладне чељусти да окива северни, западни и источни део САД изазивајући хаос пре свега у авио и друмском саобраћају и отказивању летова уочи Божића, када традиционално велики број Американаца путује.

Како наводе медији, Американци се суочавају са најхладнијим Божићем у последње четири деценије. У појединим деловима земље очекује се температура и до -45 степени Целзијуса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На мети Елиота осим севера и истока САД је и средњи запад, где би температуре могле да се спусте до -45 степени.

Снежна олуја отказала је на хиљаде летова на аеродромима у Њујорку, Чикагу и Денверу. Путинцима је саветовано да направе резервни план јер се велика олуја креће од запада према истоку.

Временске прилике услед зимске олује Елиот, укључујући снег, ветар и јаку хладноћу, могле би да доведу до застоја путовања ваздушним, друмским и железничким саобраћајем током, како се очекује, једне од најпрометнијих сезона путовања у последњих 20 година.

Центар за предвиђање времена Националне метеоролошке службе рекао је да ће олуја учинити путовање у неким областима „изузетно опасним“ а „понекад немогућим“.

Већина америчких држава објављује затварање путева, услове и друга ажурирања путовања на мрежи, било преко система 511 или одељења за безбедност на ауто-путу. Странице на друштвеним мрежама окружних шерифских канцеларија и управе за ванредне ситуације такође су добар ресурс.

Извор: Курир.рс/А.М.