Србија

БРНАБИЋ: Близу смо одлуке да то урадимо! Безбедност на првом месту!

Последње напетости на Косову и Метохији отвориле су тему о враћању српске војске на ову територију, што је већ скоро 23 године обавеза написана у Резолуцији Савета безбедности УН 1244. Премијерка Ана Брнабић упозорила је јуче да смо деловањем косовског премијера Аљбина Куртија доведени на ивицу оружаних сукоба. Она је подсетила да Србија има право и намеру да, према поменутој резолуцији, на Косово врати одређени број трупа и открила да је Србија близу тога да донесе ту одлуку.

Безбедност на првом месту

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Премијерка је најавила да ће Србија по питању Косова захтевати оно што је у складу с Резолуцијом 1244.

– Све што је у складу с Резолуцијом 1244, за коју су сви гласали и која је важећи документ. Верујем да када будемо то захтевали, а колико година је од усвајања Резолуције 1244, да ће, наравно, оберучке прихватити сви они који позивају све земље на свету да се придржавају свих резолуција СБ, како би имали обезбеђене принципе међународног права и како би рекли – мир у свету – казала је Брнабићева.

Шта пише у Резолуцији 1244

Четири задатка за војно и полицијско особље

Резолуција 1244 усвојена је 10. јуна 1999. и у њој се дефинише повратак војних и полицијских снага Србије и тадашње СРЈ. У тексту пише да се „потврђује да ће после повлачења, договореном броју југословенског и српског војног и полицијског особља бити дозвољен повратак на Косово ради обављања дужности у складу са анексом 2“.

У документу се прецизира да ће овом особљу бити дозвољено да обавља следеће функције: „веза са међународном цивилном мисијом и међународним безбедносним присуством, обележавање и чишћење минских поља, одржавање присуства на местима српске културне баштине и одржавање присуства на главним граничним прелазима“.

Она је рекла и да се свакодневно види кршење Кумановског и Бриселског споразума.

– Због тога смо веома близу томе, и верујем да ће током дана председник Александар Вучић дати више информација о његовим састанцима, да према Резолуцији УН 1244 затражимо повратак наших снага на КиМ. Зато што Кфор не ради свој посао и зато што Срби на КиМ не могу да се осећају безбедно. Они су тамо животно угрожени, укључујући и децу у вртићима – нагласила је она.

Председник Вучић је и јуче имао, а имаће и данас бројне разговоре са званичницима због горуће ситуације на Косову, а након тога требало би и да саопшти који ће потез повући наша земља. Он ће се највероватније грађанима обратити вечерас у 19 сати, кад ће показати документа и фотографије о дешавањима на КиМ.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић поручује за Курир да ће Србија све учинити да заштити Србе на КиМ.

– А сходно Резолуцији 1244, на располагању нам је и опција слања војника, тачно онако како је написано у том документу. Да подсетим целу међународну јавност, Резолуција 1244 је важећа и иза ње стоји УН – напомиње Дачић.

Покренути без одлагања

Бивши шеф дипломатије Владислав Јовановић каже за Курир да позивање на ову тачку резолуције не да није напад на мир и стабилност већ напротив, представља заузимање за мир и стабилност, који се могу осигурати само на основу Резолуције 1244.

– Ако се услови за повратак наших војника нису стекли 22 године, онда је то трагедија за Савет безбедности и за међународну заједницу. То је морало да се изврши првих недеља и месеци од усвајања резолуције. Повратак наших војника на КиМ је у резолуцији наглашавање суверенитета Србије на КиМ и није случајно унесено. Грешка је што се то до сада није покретало. Кад би се сад покренуло, то не би било ништа драматично. Напротив, то би било једно закаснело поступање у стварима које се нас директно тичу и требало би га покренути у СБ, да се констатује да то, нажалост, није извршено, да се НАТО позове на одговорност за такво чињенично стање – наглашава наш саговорник.

Он објашњава да је Резолуција 1244 обавезујућа за све, и то интегрално.

– Међутим, одмах је направљена промена, па су они чланови резолуције који одговарају албанској страни муњевито реализовани а они који одговарају Србима на КиМ и Србији су остављени за извршење до дана данашњег. Нико од наших власти од 2000. није покретао питање одговорности пред СБ за извршавање тог дела документа. Тачка коју српски званичници помињу о упућивању до 1.000 војника је такође била обавезујућа и није трпела одлагање. Међутим, Запад, односно НАТО је вешт у триковима. НАТО је пренео обавезу о слању до 1.000 војника на команданта Кфора, дао му је дискреционо право да он одлучује да ли ће и када пустити наших 1.000 војника. То је преступ, јер НАТО није овлашћен да било шта мења у резолуцији, то може само СБ – напомиње Јовановић.

Доскорашњи државни секретар Министарства спољних послова Немања Старовић саопштио је да Србија према Резолуцији УН 1244 има право да тражи повратак више стотина припадника безбедносних снага на Косово.

– Премијерка Брнабић саопштила је да ће, због сталног малтретирања Срба у покрајини, Србија тражити повратак наоружаног особља на Косово у складу с Резолуцијом 1244, која јасно дефинише право на такво распоређивање и обим снага за повратак – стотине, не хиљаде – нагласио је Старовић.

Вучић с Вучевићем и Мојсиловићем

Нема предаје!

Председник Вучић састао се прексиноћ с министром одбране Милошем Вучевићем и начелником Генералштаба Миланом Мојсиловићем.

– Током ноћи и јутра с министром одбране Милошем Вучевићем и начелником Генералштаба ВС Миланом Мојсиловићем…нема предаје! – написао је председник Вучић на Инстаграму.

 

 

Извор: Курир