Православље

ЧУДА СВЕТЕ ПЕТКЕ: Њене мошти исцељују болести и избављају људе из великих опасности

Петкине мошти су много пута преношене су из једне земље у другу, од једног народа другоме, из једне цркве у другу, али то на њима није оставило трага.

Њене свете мошти налазе се у граду Јашију (Румунија),а њена два прста почивају у цркви Свете Петке на Калемегдану. Под главом светитељке је извезено јастуче, на њеном челу је сребрни венац, а на грудима икона са њеним ликом коју народ целива.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Највеће чудо Свете Петке је чињеница да је њено тело годинама било закопано у земљи и да није иструлило..

Мошти Свете Петке остале су неоштећене у страшном пожару који је уништио храм Света Три Јерарха у Јашију 1888. године. Сви су веровали да је огањ уништио мошти Свете Петке. Али, кад су отворили кивот, видели су да је светитељкино тело цело. Само је јастуче под њеном главом било мало загарављено. Чудесно спасавање Петкиних моштију потврдиле су тадашње градске власти у Јашију, које су о томе оставиле писмени документ.

Међу чудима која се свакодневно збивају поред Петкиних мироточивих моштију у Јашију највише је исцељења од разних болести, затим избављења од великих опасности, од ратова, куге, суше и страшне смрти. Преподобна Параскева помаже сиромашнима, неправедно окривљенима, мајкама у невољи, ђацима, студентима, војницима, свима који полажу наду у њене молитве. Она излази у сусрет свакоме ко од ње нешто тражи, ако је то Божја воља.

Моштима Свете Петке у Јашију дневно пристижу стотине њених поклоника, сваки са својом муком и невољом. Неки траже помоћ, неки долазе да јој заблагодаре на примљеном дару. Она им пружа моралну и духовну утеху, уточиште за смирење, исцељење од најтежих болести.

Некима се Света Петка јавља у сну, некима на јави. За њу с правом кажу да успоставља најживљи, готово опипљив контакт са верницима. Занимљиво је да се Србима највише јавља као жена у црнини, а житељима Молдавије као жена у белој одећи.

Колико је живо општење између ове светице и оних који од ње траже помоћ говори и то да Света Петка зна да опомене људе који крше пост петком или оне који раде недељом. Због ових њених опомена у народу је самоникао обичај да се држи пост уочи празника Свете Петке, назван Петковача и Петковица. Док теши и блажи у невољама и страдањима, објављује оздрављење од болести, Света Петка понекад наговештава и казну за оне који су горди и непоправљиви.

Извор:опанак.рс