Издвајамо Православље

ЧУДО У МАКЕДОНИЈИ: Дубравка је била на самрти а онда јој се у сну јавио СВЕТИ ЂОРЂЕ са поруком СПАСА

Дубравки Делевој у сну се јавио свети Ђорђе са поруком да за њу има спаса

Близу Струмице, градића на североистоку Македоније, на око 300 метара надморске висине налази се село Сушево. Оно се по ничему не разликује од већине села. Тесне сеоске уличице, неке обичне земљане и прашњаве џаде, друге асвалтиране. Куће старе и нове, а около плодне њиве, пашњаци и шуме.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сушево је познато по археолошком локалитету Граница из касно античког периода и локлитету Манастир из старо хришћанског времена. Непуних километар западно од села назиру се темељи прилично оштећене хришћанске базилике грађане од камена и кречњака.

У овом селу се и данас препричава догађај, неки кажу чудо Божије, које се пре 17 година десило Дубравки Делевој. Ова жена се 2005. године налазила на самртној постељи. Нико од њених најближих није веровао да ће преживети. Спремали су се за најгоре, али десило се чудо.

Дубравки Делевој у сну се јавио свети Ђорђе са поруком да за њу има спаса. „Повео“ ју је на брдашце изнад села и показао јој место где треба да остави дарове за Бога.

Недељу дана Дубравка није могла да устане из постеље. Болови су бивали све јачи, здравствено стање све горе, а снага је све више и више напуштала.

Место које јој је у сну показао Св. Ђорђе није било далеко од њене куће, свега десетак минута пешачења.

– Била сам на крају живота. Нико из моје породице није веровао у мој сан. Недељу дана касније у посету ми је дошла комшиница којој сам испричала сан. Она ме је подигла из кревета и уз њену помоћ смо кренуле да тражимо место које ми је показао великомученик Св. Ђорђе – причала је Дубравка за локални портал Струмица денес.

Када су се попели на брдашце и пронашли место које је уснула, оно је било пуно трња и обрасло у коров. Дубравка је, баш како јој је у сну рекао Св. Ђорђе, на том месту оставила дарове које је понела са собом – и истог тренутка чврсто стала на своје ноге. Ни сама није веровала да се десило Божије чудо. Трчећи је одјурила назад у село, као да никада није била болесна.

– То ми је поплочило нови пут, од тада је за мене почео нови живот – рекла је Дубравка и додала да је и након тога сањала Св. Ђорђа. Нови сан је била нова порука светца.

На месту где је Дубравка оставила дарове сада је добила нови задатак – да пронађе темеље старог манастира и да на том месту изгради собу у коју би на празник могли да долазе верници.

Захвална Св. Ђорђу што јој је подарио нови живот она је обећала да ће то и учинити, а обећано је испунила. Уз помоћ породице на том месту је саградила мало здање у коме се сваке године, више од деценију празнује име Св. Ђорђа.

Недуго након изградње новог „светулишта“, Дубравка је са породицом успела да пронађе и темеље старог манастира.

– Успела сам да на светлост дана извадим зидине које су некада биле симбол хришћанства. Све што сам видела у сну заиста и постоји. То је потврда моје снажне вере у Бога – рекла је Дубравка.

Прекопавајући земљу која је вековима покривала свети храм, она је са верницима који долазе у село Сушево била сведок још три чуда. На три различита верска празника, тројица различитих верника који су помагали у ископавању, на три камена су пронашли ликове светаца – Св. Јована, мајке Божије и Св. Ђорђа.

 

Извор: Д.Ј./Телеграф