Србија

ДА ЛИ ЋЕ СЕ СКОК ЦЕНЕ НАФТЕ ОДРАЗИТИ НА НАШЕ ТРЖИШТЕ? Ево да ли можемо да очекујемо поскупљења?

Након што су цене нафте порасле за 2,0 одсто након одлуке групе ОПЕК+ да остане при смањењу производње уочи ограничења цена и након што је донета одлука о забрани увоза руске нафте морским путем у Европску унију, поставило се питање како то може да се одрази на наше тржиште.

Можемо ли очекивати скок цена, или ће се наставити тенденција смањења цена, оно је што интересује све суграђане.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Небојша Атанацковић, почасни преседник Уније послодаваца Србије за Курир каже да се, што се Србије тиче, не очекује значајна променита цена нафтних деривата.

– Ми увозимо сирову нафту, а тренутни скок њене цене могао би да се одрази на наше тржиште тек за два месеца. И упркос том скоку, који није тако велики, не очекујем код нас велики скок цена. Смета нам та забрана извоза руске нафте јер бисмо могли да купујемо јефтино гориво. Ипак, у свету се инсистира на већој производњи да би се смањила цена, те се не очекују турбуленције. У наредном периоду мислим да се не само што се неће знатно променити однос цена, већ и да ће се наставити са тенденцијом њиховог смањења.

Подсећања ради, раније данас објављено је да су аналитичари рекли да је одлука ОПЕК+ очекивана јер велики произвођачи чекају да виде какав ће бити утицај ембарга ЕУ на увоз и одлуке Групе седам (Г7) о ограничењу цене руске нафте на 60 долара по барелу, при чему Русија прети да це смањити испоруке било којој земљи која прихвати одлуку Г7.

Иначе, Влада Србије је 24. новембра продужила трајање Уредбе о ограничењу висине цена деривата нафте до 31. децембра, као и одлуку о привременом смањењу износа акциза на деривате нафте – оловни бензин, безоловни бензин и гасна уља за 10 одсто.

 

Извор: Курир