Србија

ДАЧИЋ ПОСЛАО ОШТРУ ПОРУКУ ПРИШТИНИ! Урадите ово, па онда да разговарамо!

Фото: Јутјуб

Сваки предлог договора који не подразумева тзв. Косово као независну државу и њено признање, односно чланство у Уједињеним нацијама, добра је основа за даљи дијалог, поручио је шеф српске дипломатије

Србија је по питању дијалога с Приштином повукла јасне црвене линије докле и шта може, а које подразумевају формирање Заједнице српских општина (ЗСО) и немогућност уласка Косова у Уједињене нације. Сличне поруке могу се чути и од међународних званичника, додуше не у тако изричитом тону. Но, једно је сигурно, а то је да Приштина улази у наставак дијалога са ослабљеном позицијом, оцена је и тамошњих аналитичара и опозиције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, о линијама које неће бити упитне током дијалога, говорио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић, који је био изричит.

Натопљене српском крвљу

– То су формирање ЗСО и да нема столице за Косово у УН претпостављам, али и да не буде напада на Србе на КиМ. Више пута смо говорили о црвеним линијама које не смеју да се прелазе у преговорима с Приштином, и председник Александар Вучић и ја. Ми смо те линије уткали и у Бриселски споразум. Али те линије у овом случају нису само политичке него и животне. Оне су црвене зато што су, као и цело Косово и Метохија, натопљене српском крвљу. Наше црвене линије су и духовне и културолошке, и тичу се заштите и очувању наших светиња и културе на Косову. И да будем јасан, наша црвена линија је… не дамо Косово и било шта српско на Косову – истакао је Дачић за Курир.

Он је раније рекао да је сваки предлог договора који не подразумева тзв. Косово као независну државу и њено признање, односно чланство у УН, добра тема и основа за даљи разговор.

И Мирослав Лајчак, изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине, нагласио је да ЗСО мора бити формиран.

– То је обавеза Приштине – истакао је раније Лајчак.

Потпредседник Алијансе за будућност Косова Паљ Љекај такође је указао да је обавеза Косова да формира ЗСО и додао да је важно да косовска влада започне дијалог са Србима са Косова.

– Једина способност Куртијеве владе је да производи кризе, он је више фокусиран на стварање криза него на решавање проблема. Тако је последњим акцијама влада ослабила позицију Косова у разговорима за нормализацију односа са Србијом – рекао је он за Национале.

Без вештачких рокова

Сузана Грубјешић из Центра за спољну политику пак оцењује да би било погрешно очекивати да ће Приштина без снажног притиска САД одустати од својих максималистичких захтева, попут узајамног признања и чланства у УН, што за Београд, истиче, није прихватљиво.

– Формирање ЗСО треба да се деси пре тог финалног споразума јер је то правна обавеза из претходног, Бриселског споразума, коју Приштина одбија да спроведе скоро целу деценију. Сва остала питања, попут имовине Срба, положаја и статуса СПЦ и културних добара, судбине несталих, повратка прогнаних, итд. такође треба решити и не остављати их за будући споразум јер онда нема гаранција да ће се икад решити. Истовремено, не треба постављати вештачке рокове јер то није нимало подстицајно за преговараче, већ оставити довољно времена за успостављање макар минималног поверења између Београда и Приштине – каже она за Курир.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић није велики оптимиста.

– Од дијалога могу да се очекују само две ствари – неки бледуњав предлог ЗСО и врло прецизан предлог свеобухватног споразума о нормализацији односа који ће де факто имати епилог понуду да дође до узајамног признања. Уз то, од Брисела могу да се очекују две ствари – позив да се држава Србија врати у преговарачки процес и активно учествује у пројекту Отворени Балкан и позив да се Срби врате у косовске институције. Реално, других очекивања нема, а никог у ЕУ суштински не занима српска страна приче – констатовао је он.

Лајчак данас код Вучића После састанка одлука о учешћу на самиту у Тирани

Специјални изасланик ЕУ за дијалог између Београда и Приштине Мирослав Лајчак састаће се данас у Београду с председником Србије Александром Вучићем, а посета долази у јеку нових тензија које је изазвала власт у Приштини именујући на министарске позиције Србе по укусу Аљбина Куртија уз грубо кршење устава такозваног Косова. Брисел је поново за проблем оптужио обе стране – Приштину и Београд, због чега је Вучић отказао своје учешће на самиту ЕУ и западног Балкана у Тирани. Тако да ће се и о евентуалном Вучићевом учешћу на скупу у албанској престоници разговарати и на данашњем састанку с Лајчаком.

Еди Рама

Верујем да председник Вучић долази на Самит

Премијер Албаније Еди Рама уверен је да ће председник Вучић присуствовати самиту ЕУ – западни Балкан, који се одржава сутра у Тирани.

Он је рекао да Вучић „нема другог избора“ и додао да би супротно, како је навео, „било катастрофа за Србију“, преноси приштинска Коха.

– Србија ће бити на самиту и председник Србије нема другог избора него да дође на самит. Ово вам кажем са уверењем. Супротно би било катастрофа за Србију и за њега, наравно – рекао је Рама.

 

Извор: Курир