Издвајамо Православље

ДАНАС СУ МАТЕРИЦЕ: Децо обавезно вежите своје мајке, а заљубљени једну ствар не смеју да забораве

Празник Материца се у новије време свечано прославља и при нашим храмовима, нарочито по градовима

Српска православна црква и верници данас обележавају Материце. Овај празник пада увек у другу недељу пред Божић.

Ово је највећи хришћански празник мајки и жена. Тог дана деца поране и унапред припремљеним канапом, шалом, марамом или каишем на препад завежу своју мајку, за ноге, на исти начин као што су њих мајке везивале на Детињце.

Мајка се прави да не зна зашто је везана. Деца јој честитају празник, а мајка онда дели деци поклоне, и на тај начин се “дреши”. На исти начин се вежу све удате жене, које се дреше поклонима деци: колачима, или неким другим слаткишима.

Празник Материца се у новије време свечано прославља и при нашим храмовима, нарочито по градовима. Богомољне жене у договору са свештеником припреме пригодну академију са програмом, у којем учествују деца са прикладним рецитацијама и певањем, а онда деца везују присутне старије жене.

Оне им се “дреше” поклонима и припремљеним пакетићима, књигама… Негде се организује посета болници, нарочито дечјим одељењима, где се деци носе поклони, што даје овом празнику пун хришћански смисао.

На Материце се према обичају састају мушкарци и девојке који планирају брак, а том приликом треба да се дарују неком ситницом.

– Добро јутро газдарице, дошле су вам Материце. Ми смо дошли знаш, да нам нешто даш – некада се на Материце певало.

Материце увек падају недељу дана после Детињаца, хришћанског празника деце и родитеља, али и недељу дана пре Очева (Оца), празника свих мушкараца који су постали тате.

Ова три празника имају за циљ да учврсте јединство у породици хришћанског света.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Telegraf.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

децембар 2022.
П У С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031