Србија

ДОКУМЕНТ ЈЕ ПРЕДАТ! Чека се одговор!

На административном прелазу Мердаре Кфору је предат захтев Владе Србије за враћање стотину до хиљаду српских снага безбедности по Резолуцији 1244 на територију КиМ.

Влада Србије донела је синоћ одлуку да, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, Кфору упути захтев за враћање до хиљаду српских снага безбедности на територију Косова и Метохије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Србије Александар Вучић рекао је у емисији „Четвртком у 9“ да је одлука донесена једногласно, истичући да би то довело до смањења тензија. Међутим, напоменуо је да Кфор вероватно неће прихватити захтев Србије.

„Мислим да би то било важно због заштите српског становништва и пре свега због контроле онога што они називају граничним прелазима, у ствари административне прелазе Јариње и Брњак и то би драматично смањило тензије и до би била добра одлука. Претпостављамо на основу свега што смо чули да то неће бити прихваћено“, каже Вучић.

Вучић је рекао и да очекује највеће притиске због Косова и Метохије и да је поручио међународним представницима да је за Србију неприхватљиво чланство Косова у УН, а да о осталим стварима може да се разговара.

Одлука Владе Србије донесена је услед најновијих тензија на северу КиМ, где већ седми дан трају барикаде Срба – протестујући због хапшење бившег полицајца Дејана Пантића и присуства специјалних јединица косовске полиције на Северу.

Ситуација на КиМ се не смирује, јер су представници привремених приштинских власти наставили са хапшењем Срба. Слађан Трајковић ухапшен је синоћ у Бошњачкој махали, у северној Косовској Митровици. Један је од припадника косовске полиције који су напустили службу.

Супруга ухапшеног рекла је да га наводно терете за ратни злочин.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је да ново хапшење показује да Курти наставља лов на Србе и да не жели да смири тензије.

 

Извор: Блиц