Србија

ДОНЕТА ОДЛУКА: Усвојен захтев за повратак наше војске и полиције на КиМ!

Фото: Јутјуб

Седница Владе Србије на којој је усвојен захтев Београда да се, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, од Кфора затражи повратак српске војске и полиције на КиМ, одржана је вечерас у Палати Србија, у присуству председника Александра Вучића.

Председник Вучић је потврдио да је донета одлука да се, вечерас мејлом, а сутра ујутру на прелазу команданту Кфора уручи захтев да се одређени број српске војске, до 1.000, врати на Косово.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– То је само поштовање међународног јавног права и ништа више од тога. На основу онога што смо чули, мислимо да то неће бити прихваћено. То је прст у око онима који желе да одлучују у праву без нас – рекао је вечерас Вучић гостујући на РТС.

Вучић је рекао да је одлука о слању захтева Кфору на седници Владе донета једногласно.

– То би у овом тренутку било важно због заштите српског стнаовништво и због оног због чега је и предвиђено Резолуцијом, а то је контрола админситративних прелаза, нароцицто на Јарињу и Брњаку, и то би драматично смањило тензије. То би била добра одлука. Готово смо сигурни да то неће бити прихваћено на основу свега што смо чули – рекао је Вучић.

Председник је објаснио да Влада Зорана Ђинђића није поднела формални захтев за повратак наше војске и полиције. Вучић је рекао да не очекује да наш захтев буде усвојен, иако би допринео миру.

Председник је показао Повељу УН, Резолуцију 1244, војно-технички споразум, Бриселски споразум, Вашингтонски споразум, Солунску декларацију.

– Припремамо и папир број седам Лисабонски, а можете и Уговор о ЕУ да рачунате као седми – рекао је Вучић и објаснио да тзв. Косово није држава у складу са нормама међународног права.

Председник каже да је питао представнике дела међународне заједнице који ће уговор да поштују, да је добио одговор „ниједан“.

– То сам чуо недавно, пре неколико дана. Дословце ми је речено да не поштују ниједан уговор – казао је Вучић и рекао да има сведока из међународне заједнице који је присуствовао том састанку.

Упитан зашто је потребан српски потпис на споразумима ако се не поштују, он каже да ће они да кажу „битан је за вас, али није за нас“.

– У једном од чланову у последњем ставу се каже да се Србија неће противити чланству Косова, ни у Уједињеним нацијама. Ситуација на терену је таква да ври код Срба и на северу и на југу. Задовољан сам што сам видео код америчког председника да је видео ситуацију на терену. Ја знам да људи више неће да трпе Куртијев терор. Али, ми морамо да разумемо да не можемо да рачунамо на фер третман – нагласио је Вучић.

Шта Срби траже?

Срби данас траже да се Аџић и Пантић пусте у слободу, додаје, све и да буду у кућном притвору док се не заврше „незаконити процеси“. Проблем је, додаје, што онај који треба то да зна, шеф Еулекса, не зна ни где је ни да ли је примио терапију.

– Други захтев је онај који стоји на папиру који је Тачи потписао са тадашњим генералним секретара НАТО-а да они не могу да улазе са специјалним јединицама на север Косова без одобрења четири градоначелника – рекао је Вучић и показао фотографије на којима су специјалне јединице на северу КиМ.

Према његовим речима морамо да будемо трпељиви и да будемо спреми на компромисе.

Одлука команданта Кфора

Упитан да ли је сигуран да на праву адресу шаље захтев за повратак српске војске и полиције на Косово, Вучић каже да у формално-правном смислу да.

– Командант Кфора је обавезан да донесе позитивну одлуку, а он ће наравно донети негативну. Нема рокова, али он не може да не одобри то формално. Речи су врло јасне, „цонфирмед“ и „пермиттед“, врло је јасно шта он може, а шта не може – нагласио је Вучић.

Он је објаснио да се мисли да је нормално да албански војници као чланови КФОР-а могу да буду на Косову и Метохији, а српски наводно не могу.

– „Проблем“ је у Србији јер сви заједно хоће слабу Србију, коју могу да понижавају на тај начин да шаљу албански КФОР на Србе – казао је председник.

Вучић је рекао да гротексно звучи када нама неки из међународне заједнице држе лекције о Повељи УН и територијалном интегритету.

– За мене је било надреално да видим албански контингент Кфора који учествује у малтретирању српске породице у Великој Хочи.

Формирање ЗСО

Говорећи о Заједници српских општина (ЗСО), рекао је да не верује да ће икада бити формирана.

– Прво да формирају ЗСО, а онда да почнемо да причамо о нечем другом. Али тражиће начин да окриве Србе за немире. Борељ је био шокиран нападом на Еулекс. Чиме је био нападнут Еулекс? Шок бомбама. Боље је да разговарамо сваки дан по 10 сати, него да имамо један дан размене ватре – додаје.

Вучић изјавио је вечерас да постоји могућност да представници ЕУ помере долазак у Београд за двадесетак дана те да разговор са њима неће бити пријатан за Београд. Он је на РТС-у поновио да очекује веће притиске него икада када је реч о Косову и Метохији и да тај разговор има везе са француско – немачким планом. На питање зашто мисли да ће притисци бити већи, Вучић каже зато што зна какав је био претходни разговор.

– Мислим да постоји могућност да помере долазак (представници Квинте) за двадесетак дана, још немам потврду за тако нешто, али то у сваком случају није пријатан разговор за нас – казао је председник.

Према Вучићевим речима, ми смо купили 10 година мира.

– Купили смо време када смо били изгубљени због проглашења независности Косова, а сада смо вратили Косово на дневни ред. И шта год урадио, бићу крив. Хоћу да кажем људима у Србији који желе да чују да се боримо на најбољи могући начин да чувамо наше националне и државне интересе, да чувамо мир и стабилност готово по сваку цену, али ако нас дотерају дотле да нам убијају људе, наравно да нећемо седети скрштених руку – наглашава Вучић.

Он додаје да се више нада да ће Америка више да нас слуша у наредном периоду него Европа.

– То није засновано на мојим емоцијама већ на ономе што видим. Мислим да Американци добро разумеју какву имамо ситуацију.

Санкције Русији

Упитан о помоћи Русије, Вучић наглашава да је за Србију драгоцена свака помоћ неке земље која није признала независност Косова у Уједињеним нацијама. Говорећи о санкцијама Русији, каже да је то била кључна тема у Тирани.

– Говорио сам о тој нашој одлуци. Објаснио сам све наше разлоге. Извукао сам споразум и рекао да ми покажу један од споразума. Ми смо 10 година имали санкције, зашто да их ми некоме уводимо? Ми имамо своју моралну обавезу докле можемо да издржимо док нам витални интереси не буду угрожени. Видећемо до када ће то трајати – објашњава.

– Нисам се дуго чуо са Владимиром Путином, а са Володимиром Зеленским нисам никада разговарао. Да ме је позвао Зеленски, разговарао бих. Али ја не трчим као неки други да разговарам са њим.

Према његовим речима, рат у Украјини је врло тежак сукоб и помаци су минимални.

Извор: Блиц