Свет Србија

ЕУ СПУШТА РАМПУ И СРБИЈИ: За Шенген се уводи такса

Фото: јутјуб

Грађани Србије тренутно могу да путују у европску шенгенску зону без визе или било каквог претходног одобрења, али од 2023. године то више неће бити могуће.

Наиме, од следеће године наши грађани ће морати да поднесу онлајн захтев кроз Европски систем за одобравање путовања (ЕТИАС) која се плаћа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је најављено, ЕТИАС је требало да постане оперативан већ у јануару, затим је пролонгиран за мај 2023. године, али се сада очекује да примена тог система стартује у новембру следеће године. Ове информације стоје на званичној страници Европске уније.

Како изгледа процедура?

Наши грађани ће попуњавати онлајн формулар за пријаву на званичној ЕТИАС веб страници или мобилној апликацији, које ће бити покренуте када ЕТИАС постане оперативан. Пријаву шаљете најкасније 96 сати пре датума путовања, а у њој наводите адресу е-поште, затим податке о пасошу, као и личне податке.

Накнада за пријаву износиће седам евра за све подносиоце захтева који су старији од 18, а млађи од 70 година. Накнада у износу од седам евра наплаћује се приликом подношења пријаве и то је једина накнада коју је неопходно платити. Малолетници и лица старија од 70 година добиће ЕТИАС бесплатно.

За пријаву ће вам бити потребно 10 минута а на одобрење се чека неколико минута од тренутка подношења пријаве.

Добијено одобрење важиће три године и у том периоду број путовања у земље ЕУ није ограничен. Уз ЕТИАС, грађани Србије моћи ће да остану у Европској унији највише 90 дана у периоду од 180 дана.

Држављани Србије ће тако од новембра 2023. морати да имају ЕТИАС за улазак у следећих 30 земаља: Аустрију, Белгију, Бугарску, Хрватску, Кипар, Чешку, Данску, Естонију, Финску, Француску, Немачку, Грчку, Мађарску, Исланд, Италију, Летонију, Лихтенштајн, Литванију, Луксембург, Малту, Холандију, Норвешку, Пољску, Португал, Румунију, Словачку, Словенију, Шпанију, Шведску и Швајцарску. Сходно томе, грађанима Србије ће бити потребан ЕТИАС и да би посетили следеће европске микродржаве са отвореним границама: Монако (преко Француске), Сан Марино (преко Италије) и Ватикан (преко Италије), пишу домаћи медији.

Систем би требало да допринесе смањењу актуелних безбедносних, здравствених и миграторних ризика, а односи се на 63 државе које нису чланице Европске уније, али чији грађани могу да путују без виза у шенгенску зону.

У којим све случајевима захтев може бити одбијен

Како се наводи на страници сцхенгенвисаинфо.цом, мало је вероватно да ће грађанима Србије бити одбијен захтев за улазак у Европску унију када ЕТИАС буде покренут.

Ипак, пријава за ЕТИАС могла би бити одбијена уколико подносилац има криминалну прошлост, представља опасност за друштво или се налази на листи за праћење путовања у вези са осумњиченим терористима. Такође, разлог за одбијање може бити и давање лажних информација током пријаве, као и путовање из области са епидемијом/пандемијом, због чега подносилац пријаве може представљати опасност по јавно здравље.

Извор: Б92/Н1/Никола Којић