Русија

ЕВО ГДЕ ЋЕ РУСИ СЛЕДЕЋЕ НАПАСТИ

Мајкрософт је објавио извештај у којем наводи да је Русија хаковала украјинске сателитске системе, енергетске компаније и другу критичну инфраструктуру.

Руска влада координише сајбер нападе на украјинску критичну инфраструктуру са ракетним и другим физичким ударима док се руске трупе повлаче из раније окупираних подручја Украјине, наводи Мајкрософт у извештају објављеном у суботу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кремљ би могао да покуша да прошири сајбер нападе на суседе Украјине који подржавају Украјину у покушају да поремети војне и хуманитарне ланце снабдевања и ослаби подршку европског становништва Кијеву, наводи се у извештају.

Ширење бојног поља

Мајкрософт је у новембру окривио Русију за октобарске нападе на инфраструктурне компаније у Украјини и Пољској са циљем да нападну компаније укључене у пружање војне и хуманитарне помоћи Украјини. Сада, технолошки гигант каже да би кампања могла бити „предзнак да Русија даље шири сајбер нападе ван граница Украјине“, са фокусом на „земље и компаније које обезбеђују Украјини виталне ланце снабдевања помоћи и оружја ове зиме“.

Октобарски напади су имали ограничен успех Мајкрософт је рекао да су локални браниоци и његови стручњаци „помогли да се обузда утицај напада на мање од 20 одсто мреже једне циљане организације“, али Мајкрософт оцењује да су руски хакери „готово сигурно прикупили обавештајне податке о рутама снабдевања и логистичким операцијама то би могло олакшати будуће нападе.“

Цепање алијансе

Русија ће вероватно проширити своју употребу операција утицаја како би „смањила подршку одбрани Украјине“ искоришћавањем тензија у Европи око цена и несташице енергената, наводи се у извештају, у којем се наводи да руске пропагандне куће стално промовишу европске протесте због питања као што је инфлација. Русија би такође могла да покуша да изазове огорченост против миграната јер све више људи бежи из Украјине због нестанка струје.

Ракете и злонамерни софтвер

Мајкрософт је приметио руске сајбер нападе који циљају на исте секторе као и недавне ракетне бараже Москве у одмазди на украјинске територијалне добитке. Поред тога, у извештају се каже да су деструктивни сајбер-напади скочили у октобру после два релативно мирна месеца, са нападима малвера брисањем – који су имали за циљ да избришу чврсте дискове и отежу опоравак – на енергетску, водену и транспортну инфраструктуру паралелно са копненом противофанзивом Украјине. Педесет пет одсто Од отприлике 50 организација погођених руским нападима брисачима од фебруара, компаније су критичне инфраструктуре, пише поменута компанија.

Савезници на опрезу

Мајкрософт није сам у праћењу ових претњи. НАТО такође помно прати дешавања у Украјини, а алијанса је такође видела доказе да Русија координира физичке ударе са сајбер нападима.

„Видели смо да је сајбер коришћен пре него што је стварни напад почео, на пример кроз уништавање владиних веб страница и ширење дезинформација у покушају да се уплаши становништво“, рекао је новинарима Дејвид ван Вил, помоћник генералног секретара НАТО-а за нове безбедносне изазове током виртуелног брифинга. у петак. Он је рекао да је НАТО такође пратио употребу деепфаке-а, укључујући измишљене видео снимке украјинског председника Володимира Зеленског који говори трупама да се предају.

„Видели смо да се сајбер користи заједно са кинетичким нападима, тако да, док је војна инфраструктура физички погођена, такође је погођена сајбер нападима“, приметио је ван Вил.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Мондо

 

Ознаке